Pedagógusok Világnapja: 5 híres tanár, akik megváltoztatták a világot

Október 5-e a Pedagógusok Világnapja, ebből az alkalomból mutatjuk azt az öt pedagógust, akik hatással voltak az egész világra.


Anne Sullivan

Anne Sullivan és Helen Keller

Wikipédia

Anne Sullivan 20 évesen, látássérültként diplomázott tanárként. Nem sokkal végzettsége megszerzése után kezdte oktatni a később híres politikai aktivista Helen Kellert, aki révén a tanárnő később szélesebb ismeretségre tett szert.

A vak és siket Kellert házi tanítóként oktatta Sullivan. Többek között Braille-írást, etikettet, és engedelmességet tanított a fiatal lánynak, aki Sullivan tanítása révén felülmúlta az akkoriban elvárható teljesítményt. Sullivan az egyébként ritkán alkalmazott, nehezen elsajátítható, ám annál hasznosabb kommunikációs módszert, a Tadoma-módszert (a siketvak személy ujjai a beszélő arcának meghatározott pontjain vannak, ezáltal érti amit mondanak neki - a szerk.) sajátíttatta el diákjával, amit kiegészített az ajkak érintésével. Ezen túl a mindenre elszánt tanárnő az ujjaival betűzött Keller kezén. Sullivan, tanári munkája végeztével továbbra is tanítványa oldalán maradt, egészen haláláig.

Vasily Sukhomlinsky

Holisztikus oktatási gyakorlatot dolgozott ki a második világháború borzalmait átélt gyerekek számára Vasily Sukhomlinsky, fiatal ukrán tanár: az Öröm Iskoláját a világ számos részén ismerik.

Módszere mind fizikai, érzelmi és szellemi szinten segítette a diákok fejlődését tele optimizmussal. Hitelt adott szavának, hogy ő maga is hányatott sorsú gyerek volt, tinédzserként éhínségben élt. 1941-ben, miután besorozták katonának, a csatatéren majdnem életét vesztette, közben feleségét és gyermekeit meggyilkolták. Mégis, mindez arra sarkallta őt, hogy egy, a valódi emberséget ápoló oktatási módszeren dolgozzon. Haláláig 22 éven át a pavlyshi iskola vezetője volt, diákjainak tapasztalati tudást törekedett átadni.

J. K. Rowling

J. K. Rowling tanárként dolgozott korábban

Getty Images

Talán már senki sem emlékszik, de a Harry Potter-kötetek írója angolt tanított Portugáliában a 90-es évek elején. Ekkor már a varázslófiú történetén dolgozott. 1993-ban, röviddel lánya születése és válása után Skóciába utazott húgához, ahol szintén tanári állást szeretett volna kapni, ám előtte befejezte az első Harry Potter könyvet. Három évébe telt, míg talált egy ügynököt, aki eladta a kéziratot az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak. Rowling ekkor épp franciatanárként dolgozott, amely állását azután mondta fel, hogy a Scholastic Book megvásárolta tőle az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Innentől kezdve minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelte, ami méltán tette meghatározó pedagógussá Rowlingot.

Babar Ali

Babar Ali a világ legfiatalabb iskolaigazgatója

Wikipédia

A lista nem lehet teljes a BBC „legfiatalabb igazgató a világon" címét viselő, indiai Babar Ali nélkül. A most 27 éves fiatal férfit még 2009-ben jutalmazta meg az angol csatorna ezzel a címmel, amikor mindössze 16 évesen egy, a szülei hátsó kertjében alapított iskolában oktatta diákjait délután 4 órától. Ali 9 éves korában kezdett el tanítani, akkor még többnyire játékból, majd úgy döntött, hogy komolyan veszi a feladatot. Iskolájában 2009-re már 10 tanár tanított 800 gyereket, 4-5 éves koruktól kezdve.

Babar iskolája tandíjmentes, ezért szegény gyerekek is tanulhatnak, amitől ugrásszerűen megnőtt a tartományban az írni- és olvasni tudók száma.

Pető András

Listánk magyar büszkesége Pető András, orvos-gyógypedagógus, akinek módszere mára az egész világon elterjedt. Alapgondolata, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, amelyek a tanítási-tanulási folyamat vezérlésével mozgósíthatók. Az általa kidolgozott konduktív pedagógia elsősorban tanulni tanít, kisgyermek korban a szülők, később a gyerekek mindennapos fizikai és szellemi munkájára épít.

Pető András kezdetben saját pénzből segített betegeket, majd 1963-ban megalapította a Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelőintézetét, és indította el konduktorképzését. Munkásságának jelentőségét csak nemzetközi hírnevének megszerzése után fedezték fel Magyarországon az 1980-as években a BBC egy rádióműsora után.

Módszerét ma már 20 másik országban alkalmazzák.

via jateksziget.hu

A figyelmetekbe ajánljuk