Nobel-díjasok
Karikó Katalin helyett az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

A kutatók a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért vehették át a kitüntetést – jelentette be a stockholmi Karolinska Intézet.

A két kutatónak köszönhetően sikerült azonosítani azokat a receptorokat, amelyeken keresztül a jelek eljutnak a bőrtől egészen idegrendszerig. Mindez megmagyarázza az emberi test érzékelését a hőmérsékletre és az érintésre.

A meleg, a hideg és az érintés érzékelésének képessége létfontosságú a túléléshez.

A mindennapi életünkben biztosra vesszük ezek érzékelését, de hogyan keletkeznek az idegi impulzusok a hőmérséklet és a nyomás észleléséhez? Ezt a kérdést válaszolták meg az idei Nobel-díjasok

– indokolta a bizottság a döntését.

David Julius chilipaprikából kinyert csípős érzést kiváltó kapszaicint használta fel, hogy azonosítsa a bőr idegvégződéseiben fellelhető érzékelőket. Ardem Patapoutian pedig a bőrt és a belső szerveket érintő nyomás érzékelésével kapcsolatban fedezett fel egy eddig nem ismert szenzorcsoportot.

Mint ismert, a díj másik nagy esélyese Karikó Katalin volt az mRNS-vakcinák technológiájának szabadalmaztatásáért.

Ez a koronavírus-járvány kitörése után kulcsfontosságú volt a gyors vakcinafejlesztés szempontjából. Miután a Pfizer 2020 telén elkezdte hivatalosan is forgalmazni a koronavírus elleni készítményt Karikó Katalin egycsapásra a világ legismertebb emberei között találta magát. A munkásságáért számos elismerést, többek között Széchenyi-díjat és Reichstein-érmet is kapott, de a Time magazin is beválasztotta az év 100 legbefolyásosabb embere közé.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.


A figyelmetekbe ajánljuk