Romanov-ékszerek
Az 1917-es októberi orosz forradalom idején Oroszországból kicsempészett királyi ékszereket 883 641 dollárért adták el (nagyjából 280 millió forint) a genfi Sotheby's árverésén.

A kétévente megrendezett ékszerárverésen egy zafír és gyémánt brossért, valamint hozzá illő fülbevalókat kínáltak, amelyek egykor Marija Pavlovna orosz nagyhercegné tulajdonában voltak, aki az utolsó orosz cár, II. Miklós nagynénje volt. A tétel a becsült ár kétszereséért kelt el, az új tulajdonos pedig telefonon, névtelenül tette meg a nyertes ajánlatot.

Marija Pavlovna

Shutterstock

A történelmi kontextus kedvéért: Pavlovna 1919-ben menekült el Oroszországból Franciaországba, majd a következő évben, 1920-ban elhunyt. Mielőtt elmenekült, az ékszereket Albert Henry Stopford brit diplomatára bízták.

A Reuters szerint Stopfordot azért küldték, hogy titokban gyűjtse össze az ékszereket a nagyhercegnő otthonából, a 360 szobás Vlagyimir-palotából, mielőtt azt a forradalmárok kifosztották volna. A hercegnő legidősebb fia, Borisz egy oldalajtón keresztül engedte be, és Stopfordnak sikerült szétszednie az ékszereket, darabjait pedig régi újságpapírokba hajtogatta, ami miatt sikerült megóvnia őket.

1917-es látogatása után Londonba indult, és a hercegnő ékszereiből 244 darabot csempészett az országba, ott pedig egy bankba került megőrzésre. Az elárverezett darabokat lánya, Ilona görög és dán királyi hercegnő kapta meg. Az értékes é szemet gyönyörködtető darabok egy ideig a családban maradtak, de az első, 2009-es árverésen egy „másik európai hercegi család" vásárolta meg, akik most adtak túl rajtuk.

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk