trump hotel
A korábbi amerikai elnök, Donald Trump családi vállalata megegyezett a washingtoni szállodája bérleti jogainak eladásáról – írja Haszon a Wall Street Journal cikke alapján.

Jó időzítés

A CGI Merchant Group befektetési cég 375 millió dollárért, átszámítva nagyjából 116,5 milliárd forintért szerezte meg a szálloda lízing jogait.

A Trump International Hotel néhány háztömbnyire a Fehér Háztól egy történelmi épületben található, amelyet a Trump Organization vállaltcsoport bérel az Egyesült Államok kormányától. A szálloda igazi látványosság Trump-támogatók körében, ahogy a külföldi méltóságok kedvelt találkozóhelye volt.

A hírek szerint a CGI azt tervezi, hogy eltávolítja Trump nevét az épület homlokzatáról. Ezzel kapcsolatban már meg is állapodott a Hilton Worldwide multinacionális vendéglátó vállalatával, hogy az ingatlant a Hilton Waldorf Astoria kezelje, és ennek megfelelően az épület a csoport nevét viselje.

Piszkos ügyletek

Októberben az USA képviselőházának kormányreformokkal foglalkozó vizsgálóbizottsága újonnan megszerzett kormányzati dokumentumokra hivatkozva aggasztó kérdéseket fogalmazott meg a szállodával kapcsolatban.

A bizottság szerint Trump arról számolt be, hogy a szálloda több mint 150 millió dollár bevételt generált hivatali ideje alatt, ennek ellenére minden költséget levonva több mint 70 millió dolláros veszteséggel zárta az időszakot.

Megállapították, hogy a szálloda több mint 3,7 millió dollárt kapott külföldi kormányoktól, ami több mint 7400 szállodában töltött éjszakának felel meg, ez pedig potenciális összeférhetetlenséget vet fel. A szálloda a pénz egy részét átadta az Egyesült Államok kormányának, de nem közölt pontos részleteket a kifizetésekről a szövetségi kormány ingatlankezelőjével (GSA). Az USA alkotmánya tiltja, hogy az elnök külföldi kormányoktól kifizetéseket vagy „jutalmakat" kapjon.

A testület szerint Trump dollármilliókat mozgatott át más vállalkozásokon keresztül, így ellehetetlenítette, hogy a GSA végrehajtsa azokat a rendelkezéseket, amelyek megtiltják, hogy nyereséget szedjen be a szállodából.

Ráadásul az is kiderült, hogy a volt elnök eltitkolta az adósságait, amikor 2011-ben licitált az ingatlan használatára, emellett hivatali ideje alatt nem hozta nyilvánosságra a Deutsche Bank által biztosított kedvező hitelfeltételeket.

A képviselőház állítása szerint a Deutsche Bank lehetővé tette Trumpnak, hogy hat évig késleltesse a 170 millió dolláros kölcsön tőkeösszegének kifizetését, írja a Haszon.

A Trump Organization és a Deutsche Bank szóvivője is azt mondta, a tárca adatai pontatlanok, de további részleteket egyikőjük sem közölt.


A figyelmetekbe ajánljuk