A Perseverance nevű marsjáró robot.

A NASA marsjárója továbbra is töretlenül kutatja az élet nyomait

A Perseverance az ősi élet jeleire vadászik.


A NASA marsjárója, a Perseverance egy érdekes kőzetréteget kezdett el kapargatni, amely folyékony vízben keletkezhetett – írja a Space.com.

A „vadászata" során a rover már két mintát gyűjtött annak érdekében, hogy ősi mikrobák után kutasson a Marson. A cél az, hogy a „zsákmányt" egy rejtekhelyre szállítsa, hogy a jövőbeli Mars-expedíció résztvevői alaposabban is megvizsgálhassák a mintákat.

A Perseverance – amely a helyén maradt, mióta egy napkonjunkció (bolygók együtt állása) a múlt hónapban átmenetileg megszakította a kommunikációt –, egy nagyobb küldetésen is részt vesz, amelynek célja többek között, hogy egykori élet nyomaira bukkanjon a Jezero-kráter fenekén. Emellett a terület geológiai feltérképezése és jellemzése is fontos része az akciónak.

A rover a napkonjunkció óta nem nagyon mozdult, a kilométeróra több hétig 2,67 km-en állt. A Perseverance nincs egyedül a vörös bolgyón, hiszen az Ingenuity drón a magasból pásztázza a Mars felületét.

Az Ingenuity november 6-án fejezte be 15. marsi repülését, és folytatja hosszabb küldetését, amelynek során a vörös bolygón uralkodó változó körülmények között történő repülést teszteli, és segíti a szárazföldi rover munkáját.

A figyelmetekbe ajánljuk