Vasárnap este zárult az idén online megrendezett 17. Verzió Dokumentumfilm Fesztivál. Idén több mint húszezer néző csatlakozott, ez a nézőszám pedig minden eddigi Verzióét, és a szervezők várakozásait is felmúlta.


A Verzió Filmfesztivál online jellegének köszönhetően a filmek idén minden eddiginél több emberhez jutottak el. Nemcsak szerte az országból, de a világ különböző pontjáról is érkeztek nézők. A 17. Verzió most is népszerű Magyarország mellett az Egyesült Államokban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ausztriában. A péntek esti díjátadó ceremónián hat díjat adtak át a szervezők.

A 17. VERZIÓ nyertes filmjei:

Legjobb emberi jogi film: Üdvözöljük Csecsenföldön (USA, r. David France)

Legjobb diák- és elsőfilm: Fiam (Lengyelország, r. Paweł Chorzępa)

Legjobb magyar film: Védelem Alatt (Magyarország, r. Schwechtje Mihály)

Közönségdíj: Végstádium (Magyarország, r. Gaal Ilona és Wizner Balázs)

Emberi Jogi különdíj: A föld oly kék, mint egy narancs (Ukrajna, Litvánia, r. Iryna Tsilyk)

Diák- és elsőfilmes különdíj: Döbbenten figyelek (Brazília, r. Lucas H. Rossi dos Santos és Henrique Amud)

A fesztivál zsűrije idén az Üdvözöljük Csecsenföldön című alkotásnak adta a legjobb emberjogi díjat, amely a csecsenföldi LMBTQI+ közösség ellen napról napra elkövetett elviselhetetlen brutalitással és üldöztetéssel szembesíti a közönségét:

„David France dokumentumfilmje nyomatékosan felhívja a figyelmet az autoriter hatalmak világszerte tapasztalható erősödésére, mely óriási veszélyt jelent bármely védtelen társadalmi kisebbségre."

A legjobb emberi jogi film rendezőjének járó díj összege 1000 euró adta hírül a hvg.hu.

A figyelmetekbe ajánljuk