Több tucat maja kézlenyomatot találtak egy mexikói barlangban
Rengeteg fekete és piros kézlenyomatra bukkantak egy mexikói barlangban. A régészek szerint mindez az egykor ott élő maják egyik szertartásához köthető.

A lenyomatok többnyire gyermekkezekről készültek, amelyek a szakértők szerint több mint 1200 évesek. Mindez azt jelenti, hogy a leletek az egykor a mai Mexikó déli részén és Közép-Amerikában virágzó ősi maja birodalom klasszikus fénykorának végén keletkezhettek.

A barlang, ahol a kéznyomokat felfedezték, Mexikó északi részén, a Yukatán-félszigeten található. Egy szent helynek tartott nagy gyapotfa alatt nyílik.

A barlangban összesen 137 kézlenyomatot találtak.

Sergio Grosjean régész szerint a kézlenyomatokat valószínűleg a pubertáshoz érkező gyerekek készítették. A méretük és a színek elemzésével következtetni lehet a kéznyomatok jelentésre is.

„A rituális fekete kéznyomatok a halált szimbolizálták, ám ez nem azt jelentette, hogy meg fogják őket ölni, hanem magát a halált, rituális szempontból. A vörös lenyomatok pedig a háborúra vagy az életre utaltak"

– magyarázta a tudós.

A barlangból más, maja korszakból származó leletek is előkerültek, köztük egy faragott portré és hat festett dombormű, amelyek az i. sz. 800-1000 között készültek. Ahogy az MTI is kiemelte, a régiót akkoriban súlyos szárazság sújtotta, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a maják hirtelen elhagyták nagyobb városaikat.

Az első maja települések csaknem 4000 éve keletkeztek, és amikor az 1500-as évek elején megjelentek a spanyol hódítók, még mindig álltak a nagy központok. Több millió maja él ma is elszórt közösségekben Mexikó délkeleti államaiban, valamint Guatemala és Belize területén.


A figyelmetekbe ajánljuk