mesterséges intelligencia hálózat

Emberi agyhoz hasonló mesterséges intelligenciát alkottak nanohuzalokból

A tudósok ezúttal egy olyan nanohuzal-hálózatot állítottak elő, amely képes agyszerűen működni.


A kutatók bebizonyították, hogy miként lehet egy nanohuzal-hálózatot olyan állapotban tartani, mely az emberi agyhoz hasonló mesterséges intelligencia előállítására használható.

A csapat különböző szintű villamosenergiát használt egy nanoszál szimuláción, és egyensúlyt talált aközött, amikor az elektromos jel túl alacsony volt, vagy amikor a jel túl magas volt.

Ha a jel túl alacsony volt, a hálózat kimenetei nem voltak elég összetettek, ha a jel túl magas volt, a kimenetek rendezetlenek voltak.

A tudósok szerint a szimulációk e két szélső határvonal közt tartása optimális eredményeket hozott. Az eredmények arra utalnak, hogy különféle agyszerű dinamikák hozhatók létre a nanohuzal-hálózatok segítségével.

Agyunk maximális kihasználása ugyanis az úgynevezett káosz, vagyis kritikus állapot szélén található.

A szimulációkhoz 10 mikrométer hosszú és 500 nanométernél nem vastagabb nanohuzalokat rendeztek el véletlenszerűen egy kétdimenziós síkon.

A Nanowire hálózatok két rendszert egyesítenek egyben, ezek a memória, ami a számítógép RAM-jának megfelelője, és a műveletek, ami a számítógépes CPU megfelelője.

Ahol a huzalok átfedik egymást, ott olyan elektrokémiai csomópontot képeznek, mint az idegsejtek közötti szinapszisok

– nyilatkozták a tudósok.

A nanohuzal-hálózatok összességében a rend és a káosz közötti határvonalon tudják teljesíteni a legjobban a problémamegoldást, hasonlóan ahhoz, ahogyan agyunk gondolkodni képes.

Ez egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz a mesterséges intelligenciához, amely úgy gondolkodik, ahogyan mi.

Annyira izgalmas ez az eredmény, hogy azt sugallja, az ilyen típusú nanohuzal-hálózatok sokféle, agyszerű kollektív dinamikával rendelkező rendszerekbe hangolhatók, amelyek felhasználhatók az információfeldolgozás optimalizálására

– mondta Kuncic, a nanohuzal-hálózat egyik tudósa.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk