Strand Costa Rica
Fotó: Unsplash / Atanas Malamov

Wossala Rozina: „Costa Ricában lenni olyan, mintha egy természetfilmet néznél”

Milyen programokat rejtenek a közép-amerikai ország régiói? Mit együnk és igyunk, ha erre járunk? Mikor és milyen céllal érdemes ide utazni? A Hamu és Gyémánt magazin nyári lapszámának utazás rovatában Costa Ricában kalauzoljuk az olvasókat, melyet ezúttal Wossala Rozina személyes tippjeivel egészítünk ki.


A séf, étterem-tulajdonos hat éven keresztül többször több hónapot töltött a közép-amerikai országban. „Ha összeadom a rövidebb időszakokat, nagyjából két évet éltem kint – meséli Rozina. – Szeretem Costa Rica vadságát, ezenkívül főleg személyes okok vonzottak az országba: olyan közösségre és barátokra leltem itt, akik támaszt tudtak nyújtani nekem életem egy fontos fázisában. Valójában egy kicsit szanatóriumnak használtam Costa Ricát.”

„Számomra tehát van egy érzelmi kötődés is, de ha valaki szereti a nyers, vad természetet, akkor Costa Rica tökéletes úti cél lehet – teszi hozzá Rozina. – Az ember kiül a teraszra, nézi a természetet, és nem hiszi el, hogy mi történik a szeme előtt: majmok, vadmalacok, lajhárok mennek el melletted, hatalmas piros papagájok és különböző lepkék repülnek át a tájon. Az egész olyan, mintha egy természetfilmet néznél.”

\u200bLajh\u00e1r a Costa Rica-i dzsungelben

Lajhár a Costa Rica-i dzsungelben

Fotó: Unsplash / Christian Holzinger

A fekete jaguártól a rizses babig

A legtöbben a San José közelében található reptérre érkeznek. „Itt, Costa Rica fővárosában egy éjszakát bőven elég eltölteni, utána irány a természet! A kedvenc éttermem, a Jaguar Negro (vagyis a Fekete Jaguár) San Joséban található – ezen a környéken érdemes kicsit körbenézni, de ezenkívül nem olyan nagy szám ez a város.”

\u200bJaguar Negro \u00e9tterem, San Jos\u00e9, Costa Rica

Jaguar Negro étterem, San José, Costa Rica

Costa Rica összességében Rozina szerint nem a gasztronómia fellegvára, de az országban fellelhető alapanyagok viszont csodálatosak. Egy étel van, amit nagyon szeret, ez a gallo pinto, egy rizses-babos fogás, amit attól függően, hogy reggelire, ebédre vagy vacsorára eszik a helyiek, különböző feltétekkel kombinálják.

„A kis falvakban számos helyen bukkanhatunk termelői piacokra (farmer’s market), ahova többek közt az itt élő külföldiek, expatek hozzák el a különböző ételeiket: az izraeliek a humuszt, az olaszok a tésztákat, és így tovább – ez is színesíti a gasztronómiai felhozatalt.”

Fotó: Unsplash / Laura Martin

Magyar kávéültetvény Costa Rica szívében

Costa Rica kapcsán a séf szerint nem hagyhatjuk ki a legfontosabb magyar vonatkozást sem, a Bányai kávét, ami egy 33 mikrodűlőből álló ültetvényen terem az Alajuela régióban. A Bányai Speciality Coffee Concept alapjait Tóth Sándor hat éve, 2018-ban tette le: Bányai Lászlóval ekkor kezdték meg fermentációs kutatásaikat. Irányításuk alatt a birtoktestek bővültek és megújultak. Nekik köszönhetően hazánkban is megkóstolhatjuk a kávét, amelyben Costa Rica és Magyarország találkozik.

A Bányai Speciality Coffee Concept ültetvényének egyik része, a Finca S. Anna

Fotó: Bányai Coffee Facebook oldal

Természetes források és az érintetlen természet

Az Alajuela régió San Josétól északra található: ezen a vulkanikus részen Rozina a természetes forrásokat, medencéket (hot springs) emeli ki, ahol teljes lehet a kikapcsolódás.

Costa Rica keleti, Karib-tenger felé eső része nincs annyira kiépülve, mint más régiók: „nem mondanám veszélyesnek, inkább úgy fogalmaznék, hogy ez a térség vadabb, érintetlenebb, más a hangulata, mint a sűrűbben lakott, turisták által látogatott részeknek.”

Amerikaiak, szörfvilág és a dzsungel

Ennek épp az ellentéte a csendes-óceáni oldal, az északnyugati részen a Guanacaste-félszigettel. Az USA-ból elsődlegesen az itt található reptérre érkeznek a turisták, ezért ez a rész a legjobban kiépített. A part menti kisvárosokban, például Tamarindoban és Nosarán nagyon komoly szörfvilág alakult ki.

Fotó: Unsplash

„Ha lejjebb, Panama felé indulunk, ott kezdődik a Puntarenas régió, ami számomra igazán izgalmas: Dominical, Uvita és Ojochal egymást követő falvak, ahol egy sűrű, dzsungeles területen találhatjuk magunkat.”

Az időjárás is régióról régióra változik. Az Alajuela hegy megállítja a felhőket, amelyek így nem mennek át Guanacastéra, ezért a félsziget szárazabb, nincs annyi eső. Délen viszont a felhőknek nem állják útját a hegyek, ezért Puntarenasban nagyon heves esőzések vannak a dzsungelben, de éppen ezért olyan sokszínű és lenyűgöző a biodiverzitás. Itt található a Manuel Antonio és a Corcovado Nemzeti Park is. Ebbe a régióba leginkább november végétől áprilisig érdemes menni, ha szeretnénk elkerülni a monszunszerű esőket.

Fotó: Unsplash / Jan Weber

Az elvonulás helyszínei

Az elmélyültebb kikapcsolódásra vágyók is könnyen megtalálják a számukra megfelelő helyszínt, ugyanis Costa Ricán több száz, különböző, világtól elvonulásra alkalmas központ (retreat center) található. A jógától kezdve a légzésterápián át még a pszichedelikus elvonulásoknak is teret adnak. Utóbbi esetében a pszichedelikumokat biztonságos körülmények között, orvosi felügyelettel próbálhatják ki a résztvevők. „Főként az amerikaiak körében hatalmas kultúrája van most ezeknek az elvonulásoknak – meséli Rozina. – Ezresével utaznak el kitisztítani a gondolataikat Costa Ricára.”

A figyelmetekbe ajánljuk