Dolce vita Lábas Vikivel, tánc Frenák Pállal, és a szépség újraértelmezése – megjelent a HGY új száma

Dolce vita Lábas Vikivel, tánc Frenák Pállal, és a szépség újraértelmezése – megjelent a HGY új száma

Mi a szépség, és miként formálódik bennünk, velünk, körülöttünk? Legújabb lapszámunkban erre az időtlen kérdésre kerestük a választ.


Címlapinterjúnkban Lábas Vikivel az élet apró örömeiről és a jelen megéléséről beszélgetünk. A szépség ezerféle arcát kutatjuk Tenki Réka, Biró Zsombor Aurél, Gere Andrea, Frenák Pál és Virág Judit személyes történetein keresztül. Felfedezzük Chile vadregényes tájait, a tudomány segítségével vizsgáljuk az esztétikum titkát, elmerülünk a kollázsművészet már-már hipnotikus alkotásaiban, végül pedig egy olyan vacsoraestre nyújtunk betekintést, ahol az ízek és gondolatok közösen formálták az élményt.

Vissza a jelenbe

Hamu és Gyémánt / Viszlay Márk

Mi marad meg az idő sodrásában? Mi ad értelmet a mindennapoknak? Hogyan őrizhetjük meg a boldogság legapróbb pillanatait? Címlapinterjúnkban a Margaret Island énekesnőjével, Lábas Vikivel kerestünk válaszokat a kérdésekre, és arról is beszélgettünk vele, hogyan küzd meg a múlttal, hogyan építi a jövőt, s közben lassan az is kirajzolódott, miért épp most van a legnagyobb jelentősége mindennek.

Nem csak nézni, látni

Hamu és Gyémánt / Martin Wanda

Vizualitás, természetesség, lét, önazonosság – ahány ember, annyiféle megfejtés létezik a szépségre. Egyvalami azonban biztos: mindannyiunk életében jelen van, függetlenül attól, mi a hivatásunk. Tenki Réka színművész, Biró Zsombor Aurél író, Gere Andrea borszakértő, Frenák Pál koreográfus és Virág Judit művészettörténész személyes élményeiken keresztül mesélnek arról, mit jelent számukra ez a sokarcú fogalom.

Az étel szép!

Hamu és Gyémánt / Horváth Ádám

Egy vacsora, amely nem csupán gasztronómiai, hanem szellemi utazás is. Egy este, melyen az ízek és a gondolatok együtt határozzák meg a hangulatot. A poharakban champagne, a mondatokban mélység – valami maradandó, amely csendesen tovább élhet bennünk. A Hamu és Gyémántúj vacsorasorozatának Eke Angéla, Rozsnyói Krisztián, Tombor Nelli, dr. László Zsolt és Benes Anita voltak az első vendégei.

Isten legjobb műve

Unsplash

Chile a végtelen kontrasztok földje, ahol a világ legszárazabb sivataga, az Atacama találkozik Patagónia jeges fjordjaival és az Andok grandiózus vonulataival. Az ország azonban nemcsak természeti szépségeiről híres, hanem gazdag kultúrájáról és történelméről is, amelyet a gasztronómiai különlegességek és Pablo Neruda öröksége tesz teljessé. Ezt a varázslatos országot térképezzük fel guide-unkban, melyben 15 extra tippet is adunk ahhoz, hogy biztosan feledhetetlenné váljék az utazás.

Szépnek áll a világ?

Illusztráció: Nyilassy Lili

A szépség a világ egyik legösszetettebb fogalma, amelyről évszázadok óta elmélkednek a nagy gondolkozók, miközben az esztétikum folyamatosan változik az idő hatására és kultúránként is. Az, hogy mit tartunk szépnek, nem csupán esztétikai, hanem mélyebb filozófiai, pszichológiai és társadalmi kérdés is egyben. A legjelentősebb filozófusok – Platóntól kezdve Kantig – különböző válaszokat adtak arra, hogy mi az esztétikum lényege, valamint, hogy miképp hálózza be életünket a fogalom. Ezek alapján, illetve szakértők bevonásával mesélünk a szépségről.

Szétszed, összerak

Lola Dupre: Evelyn Brent, 2018

Papír, olló, ragasztó – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy új valóság szülessen. Lola Dupre kézzel készített papírkollázsai torzított, mégis precíz látványvilágot teremtenek. Munkáit a dadaista és a hipnotikus esztétika jellemzi, s alkotásaiban nemcsak a hagyományos portrékat értelmezi újra, hanem darabokra szedi és újraépíti a szépség fogalmát – mindezzel életet lehelve a papírba. A skót művész formabontó munkásságát mutatjuk be Műértő rovatunkban.

Megjelent a tavaszi lapszámunk!

A Hamu és Gyémánt magazin tavaszi lapszáma

A Hamu és Gyémánt magazin tavaszi lapszáma április 11-étől megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadónál, valamint a kiemelt újságárusoknál is elérhető.

A figyelmetekbe ajánljuk