6 kihagyhatatlan cikk a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámából

Hogyan érvényesülhet a szöveg a vizualitás uralta világban? Erről (is) megosztja velünk gondolatait Szentesi Éva, Till Attila és Vitáris Iván a Hamu és Gyémánt őszi lapszámának címlapanyagában. Hegyi Dóri, Orr Máté, Pálos Hanna és Simon Márton társaságában a művészet és a szenvedély kapcsolatát térképezzük fel, Hegedűs Zoé food designer hollywoodi gasztrokalandjaiba enged betekintést, emellett pedig Szaúd-Arábia rejtett gyöngyszeme, Al-Ula titokzatos tájait is bejárjuk. Hat cikket ajánlunk a Hamu és Gyémánt magazin őszi, szenvedély tematikájú lapszámából.


Ehhez lenne néhány szavuk

\u200bVit\u00e1ris Iv\u00e1n, Till Attila \u00e9s Szentesi \u00c9va a Farkashegyi Rep\u00fcl\u0151t\u00e9ren

Vitáris Iván, Till Attila és Szentesi Éva

Fotó: Hamu és Gyémánt / Pejkó Gergő

A közösségi média átitatja a hétköznapjainkat, egyre inkább a képek dominálnak az online világban, miközben az írott szöveg szerepe másodlagossá válik. Három alkotó, három nézőpont, három kifejezési forma: Szentesi Éva, Till Attila és Vitáris Iván különböző irányokból vizsgálja, hogyan érvényesülhet a szöveg a vizualitás uralta korban. Címlapinterjúnkban a szavak erején túl szó esik az alkotás kihívásairól, jövőbe tekintésről és persze a rock and rollról is.

A művészet szívdobbanása

\u200bP\u00e1los Hanna piros

Pálos Hanna

Fotó: Hamu és Gyémánt / Földi Ádám

A művészet szenvedély nélkül elképzelhetetlen. Minden alkotó érzéseket és élményeket formál művé, legyen az írás, színpadi játék, festészet vagy zene. Az erős érzelmek mélyen jelen vannak minden egyes alkotói folyamatban, ez adja a művek különleges erejét és hitelességét. Hegyi Dóri zenésszel, Orr Máté festőművésszel, Pálos Hanna színművésszel és Simon Márton költővel beszélgettünk a szenvedélyről mint a művészet katalizátoráról.

Al-Ula, a múlt és jövő oázisa

Banyan Tree Al-Ula

Banyan Tree Al-Ula

Szaúd-Arábia észak-nyugati részén, a sivatag közepén megbúvó titokzatos oázis Al-Ula, ahol a történelem és a természet lenyűgöző találkozása várja az utazókat. Az ősi, 7000 éves civilizációk síremlékei és a bámulatos sziklaszobrok melletta városban számos elegáns szálloda és étterem is található, ahol fejedelmi kiszolgálás és fényűző kényelem várja a vendégeket. Az pedig külön érdekesség, hogy Al-Ula hosszú évekig elérhetetlen volt a külföldiek számára, hiszen az ország csak 2019-től kezdett nem vallási célú turistavízumokat kiadni.

Az Arakkis gyümölcsétől a vegán osztrigáig

\u200bHeged\u0171s Zo\u00e9, food designer Villa11

Hegedűs Zoé, food designer

Fotó: Hamu és Gyémánt / Alexander Csomor

Milyen ételeket esznek a világhírű színészek a filmekben? Hogyan jut el egy magyar séf Hollywoodig? Pontosan mi a feladata egy food designernek, és mitől lesz valaki sikeres ebben a szakmában? Hegedűs Zoé cseppet sem hagyományosnak mondható munkájáról, az ételkészítés művészetéről, kalandvágyról és filmes kulisszatitkokról mesélt interjúnkban.

Szorgalom vagy függőség?

Illusztráció: AI által generált kép

A szenvedély életünk egyik legfontosabb hajtóereje lehet, ám, ahogy minden területen, úgy a munka világában is meg kell találnunk az egyensúlyt, hiszen kétféle típusa létezik: a harmonikus szenvedély egészséges módon motivál és épít, míg a megszállott változata túlzott erőfeszítést, hosszabb távon pedig kiégést eredményezhet. A munkaerőpiacon egyre többen keresik hivatásukat, ám a határok könnyen elmosódhatnak a küldetéstudat és a munkamánia között. Meddig egészséges a lelkesedés? Mikor beszélünk munkamániáról, és vajon mit tehetünk ellene? Nagytotál rovatunkban ennek jártunk utána.

Akik feltalálták a jó életet

A Murphy házaspár divatot teremtett az antibes-i tengerparton: egy szezon után csaknem mindenki úgy öltözködött, mint ők

Sara és Gerald Murphy az 1920-as évek művészvilágának megkerülhetetlen alakjai voltak: barátaik közt tudhatták F. Scott Fitzgeraldot, Pablo Picassót, Ernest Hemingway-t és még sok hasonlóan prominens személyt. Élettel teli, a művészetek iránt elkötelezett párost alkottak, akik a francia Riviérán található villájukban látták vendégül a korszak legismertebb alakjait. Mi volt a népszerűségük titka? A cikkünkben elmeséljük.

Megjelent az őszi lapszámunk!

\u200bA Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt magazin \u0151szi lapsz\u00e1ma, Szentesi \u00c9va, Till Attila, Vit\u00e1ris Iv\u00e1n

A Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszáma

A Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszáma megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadónál, október 24-étől pedig a kiemelt újságárusoknál is elérhető.

A figyelmetekbe ajánljuk