Skócia vár és tó
Connor Mollison Unsplash

5 film, aminek hatására azonnal indulni akarsz Skóciába

Romantika, kaland, fantasy, akció: számos alkotót ihletett már meg Skócia szépsége, és ábrázolta úgy a vidéket a mozivásznon, hogy azonnal kedvet kapjunk annak felfedezésére. Ezek közül ajánlunk most ötöt.


Harry Potter-sorozat

Glenfinnan Viadukt Sk\u00f3ci\u00e1ban

Ronnie Smith/ Unsplash

Talán a Harry Potter-filmek egyik legszebb (visszatérő) jelenete fűződik Skóciához. Mindenki kedvenc varázslótanonca, Harry Potter és az a bizonyos Roxfort Expressz minden évkezdéskor a híres Glenfinnan Viadukton halad át. De szintén feltűnik Fort William a kviddics jelenetekben, bár nem lepődnénk meg, ha mindenkit inkább az akció kötött volna le – itt az idő újra megnézni ilyen szemmel!

Egy nap

Anne Hathaway \u00e9s Jim Sturgess az Egy nap c\u00edm\u0171 filmben

Big Bang Média

David Nicholls 2009-ben megjelent azonos című könyvének sztoriját vitte mozivászonra Anne Hathaway és Jim Sturgess. Ahogy róják a kilométereket és múlnak az évek, a két főszereplőnek rá kell jönnie, hogy amit mindig is kerestek, kutattak, az végig ott volt az orruk előtt. A romantikus drámában Edinburgh városa jelenik meg.

A rettenthetetlen

Mel Gibson A rettenthetetlen c\u00edm\u0171 filmben

Intercom

Egy igazi ikonikus filmet köszönthetünk Mel Gibson főszereplésével, aminek bár túlnyomó része Írországban forgott, mégis jó néhány jelenet során kapott kiemelt szerepet Skócia. Többek között a csodás szépségű Fort Williamben is forgattak a skót szabadságharcot feldolgozó történelmi drámában. A film 5 Oscar-díjat zsebelt be, de tőlünk kapna egy plusz díjat a skót helyszínekért is.

A boldogító talán

Patrick Dempsey A boldog\u00edt\u00f3 tal\u00e1n c\u00edm\u0171 filmben

Intercom

A 2000-es évek igen kedvelt romantikus vígjátéka, amelynek amerikai és londoni helyszínei mellett a páratlan szépségű Skót-felföld is teret kapott. Az Eilean Donan kastély, a Dunvegan kastély, Fort William, valamint Kylerhea is feltűnik a Patrick Dempsey és Michelle Monaghan főszereplésével készült moziban. A történet alapvető kérdése: lehet barátság férfi és nő között? Tom és Hannah kapcsolata olyan, akár egy érzelmi hullámvasút, azonban érdemes rá jegyet váltani.

A karácsonyi kastély

A kar\u00e1csonyi kast\u00e9ly c\u00edm\u0171 film Brooke Shields a k\u00e9pen feny\u0151fa mellett

Netflix

A Netflix 2021-es üdvöskéjeként köszönhettünk ezt a filmet, ami a téli Skóciát mutatja be néhány képkocka erejéig. Edinburg reptere, a belváros, a Tantallon kastély, a Dalmeny House és az Inveraray kastély is látható a romantikus vígjátékban, ami egy botrány elől menekülő írónőről (Brooke Shields) szól és egy mogorva hercegről. Igazi „vasárnapi film” annak minden kedvességével.

A Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022/ \u0151szi lapsz\u00e1ma

Hamu és Gyémánt

Kedvet kaptál Skóciához? Szerezd be a Hamu és Gyémánt őszi lapszámát, amelyben – sok már érdekesség mellett – elkalauzolunk a koboldok, misztikus lények és unikornisok lakta vidékre. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk