A Patek Philippe logója

A Patek Philippe Ref. 1518-as a Sotheby's-nak köszönhetően most először kerül nyilvános árverésre. Az óra érdekessége, hogy egykor az egyiptomi herceg tulajdonában volt.


A Sotheby's nemrég bejelentette, hogy decemberben nem egy, hanem két hihetetlenül ritka Patek Philippe órát fog értékesíteni - és az egyik az egyiptomi királyi családé volt – írja a RobbReport.

Csütörtökön a New York-i székhelyű aukciósház bejelentette, hogy egy eddig ismeretlen Patek Philippe Ref. 1518-as és egy modern Ref. 5531R-t is értékesíteni fognak. Ez az első alkalom, hogy ez az 1518-as megjelenik egy nyilvános eladáson. Előző tulajdonosa, Tewfik Tousson egyiptomi herceg 1951-től idén bekövetkezett haláláig birtokolta az órát.

A Patek Philippe Ref. 1518 volt a világ első öröknaptáras kronográfja, amely 1941-es megjelenésekor sorozatgyártásba került, és a létező példányok közül mindössze 58-ról ismert, hogy rózsaszín-arany tokkal rendelkezik. Úgy gondolják, hogy ezek közül csak 14 rendelkezik rózsaszín arany számlapokkal, mint ez a példány. De nem csak a ritkaság és a származás az, ami miatt a gyűjtők versengenek az óraért. Az szerkezet ugyanis figyelemre méltóan öregedett.

A Sotheby's szerint az ékszert Tewfik széfjében találták meg "gyakorlatilag hibátlan állapotban". A tok valószínűleg soha nem volt polírozva, és az összes fémjelzés látható maradt. Az órát várhatóan 1,2 és 2,2 millió dollár (360 és 660 millió forint) közötti áron fogják eladni. A szerkezet az 1951. július 25-i keltezésű hivatalos származási bizonyítványa, az eredeti doboz és a kezelési útmutató kíséretében kerül az eladásra.

Az aukciósház másik jelentős Patek Philippe órája, a Ref. 5531R, még az előbbinél is ritkább. A rózsaszín-arany szerkezet egyike annak a mindössze öt példánynak, amelynek cloisonné zománcos számlapja Manhattan ikonikus városképét ábrázolja. A 2017-ben megjelent órát a Patek Philippe The Art of Watches Grand Exhibition című kiállítására készítették, ami egy 10 napos retrospektív kiállítás volt, amely a gyártó formatervezési teljesítményét mutatta be.

A szakértők szerint a Ref. 5531R 1 és 2 millió dollár (300 és 600 millió forint) közötti áron kelhet el. A két példány nyilvános megtekintésére október 7. és 12. között kerül sor a Hong Kong Convention & Exhibition Centerben. A darabok ezután New Yorkba utaznak, ahol a Sotheby's Important Watches aukcióján kerülnek felajánlásra idén decemberben.

A figyelmetekbe ajánljuk