Lehet gyorsabb a villanyautó töltése, mint a tankolás? Úgy tűnik igen!
Fotó: e-cars.hu

Lehet gyorsabb a villanyautó töltése, mint a tankolás? Úgy tűnik igen!

Még mindig sokakat elrettent a benzinesről villanyautóra váltástól, hogy még gyorstöltésnél is fél-egy órát várni kell, mire újra útra kelhetünk. Úgy tűnik megoldást talált a problémára egy kínai gyártó, a Nio.


Hogy mi a megoldás? Kézenfekvő ötletnek tűnik, de Kínán kívül még sehol nem tudták sikerre vinni a villanyautók hatótávjának villámgyors növelését egyszerű akkucserével. A Nio viszont 2018 óta folyamatosan bővíti hálózatát, ahol ezt a műveletet 3 perc alatt végrehajtja egy teljesen automata szerkezet. Már 58 kínai városban működik összesen 131 csereállomásuk (a legutóbbit május 20-án adták át). Ezért a cég városi terepjáróit (ES6, ES8) kedvező áron tudják kínálni, ha az akkut nem számítják bele, és azt csak bérlik a vevők.

A nagy hatótávú akkucsomagért napi 10 dollárt kérnek, ami állítólag nagyon népszerű. Nagy előny még, hogy kíméletesen és a legkedvezőbb áramtarifájú időszakban tudják feltölteni a lemerült akkukat. Akit mégis cserben hagyna az e-autója, azt a helyszínre kiszálló töltőautó teszi ismét mozgásképessé. Elektromos járműflottával rendelkező cégek, közületek számára Európában is ígéretes lehet a csere alapú üzemeltetés.


A figyelmetekbe ajánljuk