Nem csak a neten nézegette az 1200 dolláros kínai villanyautót egy techblogger, hanem megvette és kipróbálta. Meglepően szolid technika lapul a dodzsem kinézetű karosszéria alatt, de a szállítás és a vám jól megdobja a végösszeget.


A Nemeca típus alapára 930 dollár, akkucsomaggal együtt pedig 1200 dollár, forgalmazója a Changli (avagy Chang Li) cég. Egy rutinos amerikai techblogger, Jason Torchinsky (jalopnik.com) meg is rendelte, és meghökkent azon, mi mindenre nem sajnálta a pénzt a gyártó. A karosszéria, az alváz és a két oldalajtó teljesen fém, az első-hátsó üveg hajlított. A fényszóró projektoros(!) led, az üléseket kétféle színű, díszvarrásos műbőr borítja. Elöl-hátul lengéscsillapítók, spirálrugók és lengőkarok tesznek túl a golfpályára szánt kiskocsik nívóján. Még tolatókamerát is kapott a Nemeca.

De min spóroltak? Egyrészt a méreten (noha két felnőtt elfér elöl), másrészt az erőn. Az alapkivitel motorja csak 1,15 lóerős (0,81 kW), bár rendelhető 1,4 és 1,6 lovas erőforrással is. Így nagyobb emelkedőn csak lépésben tud haladni, egyébként 35–40 km/h a csúcs. Az 5 darab akku pedig nem lítium-ionos (mint a modern villanyautóké), hanem ólom-kénsavas (akár a benzines, dízeles kocsik aksija). Fék csak hátul van, az is dobfék, bár a 320 kg önsúlyú járműnek ez is elég lehet. Létezik egy nagyon hasonló formájú, de más márkanevű ötajtós kivitel is, ez a Minghong 900–1500 dollárért.


Friss

Getty Images

Egy fegyház falán jelent meg Banksy legújabb alkotása Oscar Wilde-ról

Kifejezetten aktív alkotói időszakát éli a rejtélyes brit művész. Ugyan még nem erősítette meg, de minden jel arra utal, hogy az ő kezéhez fűződik a mostani mű is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk