kutya
A bécsi egyetem kutatói felfedezték, hogy a kutyák bizonyos esetekben tudják, mikor hazudnak az emberek.


A tudósok több száz kutyával végeztek vizsgálatot annak megállapítására, hogy a kutyák milyen mértékben képesek észrevenni a megtévesztést.

A tanulmány, melyet a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban publikáltak, olyan kísérletet vázolt fel, amely azt tesztelte, hogy a kutyáknak, akárcsak az embereknek, van-e valamilyen belső érzékük az igazságosság értékeléséhez.

A nem főemlősök körében a kutyák (Canis familiaris) különösen érdekes esetek, mivel társadalmi környezetük legalább 14 ezer éve meg van osztva az emberrel. Ezért a kutyák modellfajok a társadalmi-kognitív képességek összehasonlító vizsgálatához.

– írták a kutatók.

A vizsgálat kifejezetten annak megértésére összpontosított, hogy a kutyák érzékenyek-e az emberek bizonyos mentális vagy pszichológiai állapotaira.

A kísérletekben 260 kutya vett részt, akik arra készültek, hogy meghallgassák egy olyan ember tanácsát, akit nem ismernek.

Az ember elmondta nekik, hogy két tál közül melyikbe rejtett csemegét, majd azt tanácsolta, ez nagyon jó eledel. Ha a kutyák megfogadták az illető tanácsát, megkapták a csemegét.

Miután megalapozták a kutyák bizalmát, egy másik ember felcserélte a tálakat. Ekkor a kutyák fele nem követte a kommunikátor tanácsát, mivel megérezték, hogy ő nem tudja, hol van igazából az étel.

A kutyák tehát rájöttek, hogy ez az ember hazudik nekik.

Azt gondoltuk, hogy a kutyák úgy fognak viselkedni, mint az ötévesnél fiatalabb gyermekek és a majmok, de most azt feltételezzük, hogy talán a kutyák megértik, ha valaki csalárd

– mondta Ludwig Huber, a Bécsi Egyetem munkatársa.

Korábban tesztelték ugyanis az öt év alatti gyermekeket, makákókat és csimpánzokat is hasonló módon. Kiderült, hogy a gyerekek és az állatok nagyobb valószínűséggel fogadják meg a hazugok tanácsát, mint a kutyák.

(Forrás: Big Think)

A figyelmetekbe ajánljuk