Ne maradj ki az utolsó, ünnepi távirat-küldözgetésből!

Ne maradj ki az utolsó, ünnepi távirat-küldözgetésből!

Aki teheti, még menjen el a postára, és köszönjön el tőle.

A hónap elején jelentette be a Magyar Posta, hogy 2021. április 30-tól kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy 174 év után végleg megszűnik létezni a táviratozás. A döntés azonban érthető: a távirat iránti igény az internet korában egyenlő a nullával, inkább nosztalgikus és romantikus hangulata volt már.

Ahogy a Magyar Posta is írta, Magyarországon az első táviratot 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.

Beszédes, hogy amíg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma.

Az valószínűsíthető, hogy a távirat utolsó hetén fel fog pörögni a kereslet, amellyel újra lezárunk egy történelmi fejezetet. Ennek kapcsán hirdetett felhívást az Utolsó távirat címen a Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha Művészeti Folyóirat és a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria.

A felhívás azoknak szól, akik még szívesen küldenének utoljára (vagy először) egy táviratot. Nekik javasolják, hogy küldjék a Magyar Küldeményművészeti Társaságnak (3563 Hernádkak, Ifjúság út 5.).

A cél, hogy a legendás táviratoknak hű emléket állítsanak: a beérkező darabokat ki is állítanák több múzeumban, illetve a Spanyolnátha online is bemutatja majd a válogatás. Ráadásul április 29-én több fontos évforduló is lesz:

  • 100 éve született Pilinszky János;
  • 25 éves a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria Thália-háza, közismert nevén a miskolci Színészmúzeum;
  • és ekkor lesz 100 éves a Miskolci Művésztelep is.

A felhívásban ezt ki is emelik, és a postán kapható táviratlapon kézzel megírt üzenetben szerepelnie kell egy vagy több, Pilinszky Jánostól vett, bármilyen idézetnek. A további tartalom viszont bármi lehet. Aki nem tudná: a közönséges, max. 250 karakteres távirat feladási díja 2200 forint, amiről itt olvashat részleteket.

Jó nosztalgiázást!


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk