Napindító gondolat Ugron Zsolnától – 02.23.
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat Ugron Zsolnától – 02.23.

Váratlan fordulat volt az életében, amikor megjelent első könyve, ugyanis Ugron Zsolna sokmindennek készült gyerekkorában – fodrásznak, régésznek, újságírónak, színésznőnek –, csak írónak nem. A szerző nemrég új kötettel debütált, mi pedig a a Hamu és Gyémánt téli lapszámában többek közt alkotói folyamatról, inspirációról, álmokról és vágyakról kérdeztük.


Kétféle írói attitűd

Zsolna szerint minden alkotás az alkotó belső kivetülése – természetesen nem szó szerint értve. Munkáin egyértelműen érezhető, hogy a jelen helyett más idősíkok érdeklik: eddig leginkább a múltban játszódó történeteket írt. Úgy gondolja, a történelem egy az egyben nem ismétli ugyan önmagát, de felfedezhetőek benne mintázatok, amelyek igen, és ebből fakadóan tanulni is lehet belőle: következtetéseket levonni az emberi természetről, az események lehetséges kimeneteléről.

S bár az olvasók álomszerűnek, idillinek képzelhetik azt, ahogy egy író ihletet kap, inspirálódik, és történeteket talál ki, Zsolna szerint közel sem álomszerű ez a folyamat.

Hamu és Gyémánt

Ő maga az utóbbi típusnak tartja magát, sokáig például épp azért nem írt, mert annyira sűrű volt az élete. A hétköznapok tömény abszurditását rendkívül szórakoztatónak tartja, ezért a valóság a dobbantója, íróként a realitások talajáról tud leginkább elrugaszkodni.

A teljes interjú a Hamu és Gyémánt magazin téli lapszámában olvasható.

Ugron Zsolna interjú és további érdekességek a Hamu és Gyémánt magazin téli számában!

A Hamu és Gyémánt magazin téli lapszáma elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Ugron Zsolna interjú és további fotók a Hamu és Gyémánt magazin téli számában!

Hamu és Gyémánt / Tokaji Balázs

A figyelmetekbe ajánljuk