kopogtató

6 bizarr szakma, amely napjainkban már nem létezik

A technológiai fejlődés, a társadalmi változások és a gazdasági átalakulások hatására számos hagyományos szakma tűnt el az évek során. Ezek a mesterségek, melyek egykor elengedhetetlenek voltak a mindennapi életünkben, ma már csupán múzeumokban és történelmi dokumentumokban élnek tovább. Ennek apropóján összegyűjtöttünk hat olyan szakmát, amelyeket a modern világ már szinte elfeledett.


Kopogtató

A kopogtatók voltak a felelősek azért, hogy az embereket hangos zajjal ébresszék fel, mielőtt az ébresztőórák léteztek volna, bár a mechanikus ébresztőórákat a 18. század végén találták fel, drága mulatságnak számított. Az embereknek viszont ekkor is időben kellett felkelniük, ezért kopogtatókat bérelték, akik egy hosszú bottal kocogtatták meg az illető ablakát.

Ez is érdekelhet: Amikor a kenyér ára milliós tétel volt: a történelem 5 legdurvább hiperinflációja

Piócagyűjtő

A vonagló gyűrűsférgek a XIX. századig az orvostudomány alapeszközei voltak, a befogásuk azonban meglehetősen kellemetlen munka volt. A piócagyűjtők legfőképp nők voltak, akik naponta órákon át dagonyáztak a piócákkal teli mocsarakban, hogy összegyűjtsék őket.

Gyakran úgy gyűjtöttek, hogy idősebb lovakat vezettek a mocsarakba, mert a piócák náluk gyorsan megtalálták a szaftos falatokat. Ám jó néhány hölgy a saját lábát használta csaliként: beleléptek a vízbe, majd megvárták, amíg a vérszívók leváltak a testükről.

Alkimista

Az alkimisták olyan filozófusok voltak, aki vegyi anyagokat próbáltak főképp arannyá alakítani. Az emberek mágikusnak tartották őket, mivel általában olyan különleges elixíreket próbáltak készíteni, amelyekkel betegségeket lehetett gyógyítani vagy esetleg elérni az áhított „halhatatlanságot".

Emberi számítógépek

Ezek az emberek főként matematikai számításokat végeztek, a két világháború során is alkalmazták őket. De még az ötvenes években a NASA-nak is volt egy női különítménye, ahol emberi számítógépként használták a hölgyeket. A gépi számítástechnika az 1970-es évekig nem tudta teljesen kiszorítani az embereket, de ma is sok kutató inkább a saját számításaira, mintsem a mesterséges intelligenciára támaszkodik.

Jégvágó

A megbízható fagyasztás és hűtés létezése előtt a jégvágók a folyók és tavak felszíni jégét gyűjtötték össze, hogy azt eladják. A jég átvágásához gyakran kézi fűrészeket vagy lóvontatású eszközöket használtak.

Olvasd el ezt is! A történelem 10 legnagyobb lottónyereménye

Előkóstoló

Az uralkodók, kiskirályok és más hatalmasságok körében évezredek óta komoly hagyománya van a paranoiának. Ennek egyik pregnáns megnyilvánulása volt, hogy a megmérgezés elkerülése érdekében meglehetősen gyakran alkalmaztak előkóstolókat.

A figyelmetekbe ajánljuk