skócia loch ness-i szörny

Skócia pénzcsinálója: 6 érdekesség a Loch Ness-i szörnyről

Ma van pontosan 90 éve, hogy elkészítették az első fotót a „Loch Ness-i szörnyről". Botrányok, átverések és hihetetlen elvakultság övezi a skót lény legendáját, amelyről most összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kerek évfordulóra.


A kezdetek

Az első írásos emlék a Loch Ness-i szörnyről a Kr. u. 7. századból származik. Szent Kolumba bencés apát legendájában az író, bizonyos Adomán egy vérengző, a Loch Ness-i tó környékén emberekkel táplálkozó szörnyről tesz említést.

Ez is érdekelhet: A Loch Ness-i szörny valójában csak egy óriási angolna?

A botrányok a fotó körül

commons.wikimedia.org

A híres és sokat vitatott fotó, amelyet 1934-ben Robert Kenneth Wilson adott el a Daily Mailnek, egy hosszú, kecses, hattyúszerű nyakkal rendelkező lényt ábrázol, amely nagyon hasonlít egy plesiosauruszra. A fotóról pedig 50 évvel később kiderült, hogy teljes átverés, amelyet Marmaduke Wetherell színész rendezett.

Egy játék tengeralattjáróhoz egy fából készült nyakat illesztettek, majd vízre tették és elkészítette a felvételt.

A pénzcsináló

A skót Press and Journal című napilap által idézett 2018-as tanulmány szerint a Nessie-ipar évente mintegy 80 millió dollárt kasszál a skót gazdaságnak.

Mélység

loch ness-i sz\u00f6rnyShutterstock

Ha valóban egy hatalmas, vízben élő szörnyeteg rejtőzködik a víz alatt, akkor a Loch Ness ideális helyszín, mivel az erős tőzeglerakódások megnehezítik a műszerek számára a zavaros vízben való kutatást. A Loch Ness a puszta mérete miatt is kiváló otthont nyújthatna Nessie számára. Loch Ness több édesvizet tartalmaz, mint Anglia és Wales összes tava együttvéve. Illetve egmélyebb pontján 227 méter mélyre nyúlik le.

Olvasd el ezt is! Megoldást találhattak a jeti-észlelésekkel kapcsolatos problémákra

Modern nyomkövetés

Az internetes térben számos élő webkamera található, amelyek a Loch Ness-t figyelik, így bárki online követheti a tó eseményeit, remélve hogy egy pillanatban felbukkan a titokzatos lény.

A leglelkesebb vadász

Steve Feltham 1991 óta él Loch Ness partjának közvetlen közelében, és hivatásszerűen gyakorolja a szörnyvadászatot. A világ legkitartóbb állandó szörnyvadásza, aki kamerájával évtizedek óta a vizet pásztázza, életművéért már egy Guinness-rekordot is begyűjtött.

A figyelmetekbe ajánljuk