3 repülő színes kondenzcsíkokat húz maga után
Fotó: Unsplash

​A 6 legbizarrabb összeesküvés-elmélet, amit nem lehet eloszlatni

A hamisított holdraszállástól kezdve, Diána megtervezett halálán keresztül, a gyíkemberek hatalomátvételével kapcsolatos vad elképzelésekig − bizonyos összeesküvés-elméletek kiirthatatlanok.


Összeesküvés. Ha csak kimondjuk ezt a szót egy beszélgetésben, az emberek udvariasan félrevonulnak, és keresnek valakit, aki nem szorítja őket sarokba vad elméletekkel arról, hogy Elvis vagy J. F. Kennedy lefagyasztva fekszik egy földalatti bunkerben. A közösségi média algoritmusainak köszönhetően, amelyek a felhasználókat az egyre érzelmesebb, összeesküvést gyanító tartalmak felé terelik, valószínűleg még soha nem volt ilyen gyors a hamis elméletek terjedése. Az ilyen teóriák a hívők érzelmi szükségletét táplálják, ezért nehéz őket eloszlatni. A hardcore követők pedig ügyesek abban, hogy a hitüknek ellentmondó bizonyítékokat elhessegessék.

Ez is érdekelhet: Az összeesküvés-elméletek pszichológiája

​1. Diana hercegné halála merénylet volt

Diana hercegn\u00e9

Fotó: Getty Images

Az 1997. augusztus 31-én, egy párizsi autópálya-alagútban bekövetkezett baleset után néhány órával már összeesküvés-elméletek kavarogtak. Sokkoló volt a gondolat, hogy egy ilyen szeretett és magas rangú személyiséget ilyen hirtelen meg lehet ölni. Sok összeesküvés-elmélettel ellentétben azonban ezt a teóriát egy milliárdos támogatta: Mohamed Al-Fayed, a Dianával együtt megölt Dodi Al-Fayed apja. Al-Fayed azt állítja, hogy a baleset valójában a brit titkosszolgálatok által, a királyi család kérésére elkövetett merénylet volt. Al-Fayed állításait egy 2006-os vizsgálat alaposan megvizsgálta és alaptalannak minősítette; ahogy a halottkémi vizsgálat is. 2008. április 7-én a halottkémi esküdtszék arra a következtetésre jutott, hogy a pár jogtalanul halt meg, részeg sofőrjük és az őket üldöző paparazzók gondatlansága miatt.

​2. A repülők kondenzcsíkjai veszélyesek

A repülők hosszú, úgynevezett kondenzcsíkokat hagynak maguk után, melyek gyorsan eloszlanak. Néhány összeesküvés-elmélet hívei szerint azonban ezek a nyomok sokkal aljasabbak. A Chemtrails összeesküvés-elmélet szerint a csíkok tele vannak más vegyi anyagokkal, amelyeket a tudósok és a kormányok juttatnak a légkörbe. Az ok lehet biológiai hadviselés, népességszabályozás, geomérnökség vagy az időjárás manipulálására tett kísérlet.

A kutatókat gyakran zaklatják a Chemtrails hívők. Egy 2016-os tanulmány még tudományosan is cáfolta a chemtrails-t, mivel nem talált bizonyítékot szokatlan kondenzcsíkokra vagy megmagyarázhatatlan szennyeződésre a környezetben.

Hasonló témában: Rengetegen hisznek az összeesküvés-elméletekben a koronavírus miatt

​3. A holdraszállás meg sem történt

Buzz Aldrin \u00e1ll a Holdon

Fotó: NASA

A NASA 1969-ben űrhajósokat juttatott a Holdra. Az 1970-es évekre kialakult egy nézet, miszerint a holdraszállás meg sem történt. Az összeesküvésről egy 1976-ban kiadott, saját kiadású könyvben írtak: We Never Went to the Moon: America's Thirty Billion Dollar Swindle. Még 2001-ben is megjelent egy dokumentumfilm, az Összeesküvés-elmélet: Leszálltunk-e a Holdra?, amely azt állította, hogy az egész Apollo program hamisítvány volt.

Számtalanszor megcáfolták már a különböző holdcsalási állításokat, a holdkőzetekről igazolták, hogy földönkívüli eredetűek. Sok űrhajós megsértődött azon a feltételezésen, hogy hamisították a teljesítményüket. Amikor 2002-ben Bart Sibrel összeesküvés-elméleti teoretikus „gyávának és hazugnak" nevezte Buzz Aldrint a holdraszállás meghamisítása miatt, az akkor 72 éves űrhajós állon ütötte Sibrelt.

​4. A Föld lapos

A lapos Földdel kapcsolatos összeesküvés-elméletek először az 1950-es években merültek fel, és az internet korában új életre keltek. Pedig már az ókori emberek is tudták, hogy a Föld kerek, a görögök még a bolygó kerületét is kiszámították a 3. században. Azóta űrhajósok jártak az űrben, és saját szemükkel is látták a „kék bolygót".

De a laposföld-hívőknek a Föld és az égbolt közötti vonal elég laposnak tűnik, ezért minden más bizonyítékot kidobnak az ablakon. Furcsa fizikát találnak ki, hogy megpróbálják megmagyarázni, hogyan működhetnének olyan dolgok, mint a gravitáció vagy a holdfogyatkozás, ha a Föld egy lapos korong lenne. Sokukat a vallásos hit motiválja, vagy az a vágy, hogy az univerzumot egy emberközpontúbb helynek lássák.

​5. Koronavírus és az 5G

A lez\u00e1r\u00e1sok ellen l\u00e1zad\u00f3 \u00e9s koronav\u00edrus tagad\u00f3 t\u00fcntet\u0151k a Trafalgar t\u00e9ren 2020. 08. 29-\u00e9n

Fotó: Richard Baker / Getty Images

Összeesküvések vannak a vírus eredetéről, és gyakorlatilag minden kormány reakciójáról. Sokak szerint az orvosok hazudnak, és a vírust okolják a más okból bekövetkezett halálesetekért. A Big Pharma iránti bizalmatlanságot évek óta szítják bizonyos alternatív gyógyászat hívei, mint Kevin Trudeau, aki hozzájárult az orvosi kezeléssel és a védőoltásokkal kapcsolatos elméletekhez.

Az egyik furcsább teória az 5G vezeték nélküli technológiával kapcsolatos, régóta fennálló félelmeket keveri a vírustól való félelmekkel. Eszerint a 5G-tornyok elektromágneses frekvenciái aláássák az immunrendszert, és emiatt kapják el a koronavírust az emberek. Egy másik elmélet szerint a koronavírus vakcinák nyomkövető chipeket tartalmaznak, amelyek az 5G hálózatokhoz kapcsolódnak, hogy a kormány, vagy esetleg a milliárdos és oltóanyag-filantróp Bill Gates mindenkiről tudja, éppen merre jár. Ahogy a CNBC rámutat, az 5G chipek túl nagyok ahhoz, hogy átférjenek egy oltóanyag fecskendőn, és még a legkisebb RFID chipek is olyan áramforrást igényelnek, amely nem bírná el a szorítást.

​6. Gyíkemberek veszik át az irányítást a Földön

Az az elképzelés, hogy az amerikai kormányt (vagy az egész világot) hüllőszerű humanoidok irányítják, enyhén szólva túlzás. Mégis, egy férfi, aki 2020 karácsonyán bombát robbantott a Tennessee állambeli Nashville belvárosában, meg volt győződve arról, hogy gyíkemberek járnak a bolygón, embernek álcázva magukat. A félig gyík, félig ember lények ötlete régi, egy akadémikus egy 1929-es pulp fiction magazin történetéig vezette vissza. A gyík-teória átfedésben van az Új Világrend elméletekkel, amelyek szerint egy elit csoportosulás a tekintélyelvű globális kormányzat bevezetését tervezi. Ezek az összeesküvés-elméletek gyakran átfedésben vannak az antiszemitizmussal, zsidó gyökereket tulajdonítva a „kezdeményezésnek”.

A Politifact szerint a királynő halála után a facebookon több olyan bejegyzést is megjelent, amelyekben az uralkodót hüllőnek nevezték, olyan videólinkeket mellékelve, amelyek szerint az egész királyi család hüllőszerű.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk