Olivia Rodrigo

Olivia Rodrigo

Mégsem jelölik Grammyre Taylor Swiftet Olivia Rodrigo számáért

A szervezet szerint csak apró adminisztrációs hiba miatt lett eleve jelölve, de gyorsan javították és visszavonták a jelölést.


Az interpoláció a zenében azt jelenti, hogy egy előadó egy másik dal részletét használta, de nem hangmintázva, hanem újrajátszva és kvázi feldolgozva. Interpolációnak számít például az is, amikor egy dalban valaki egy ismert számra utal annak egy sorát idézve, ami alapján mindenki beazonosíthatja. De tágan is értelmezhető, néha egy-két dallam átvétele is már ebbe a kategóriába esik, új kontextusba helyezve. Régóta bevett eszköz a zenészek körében.

Olyannyira, hogy nem is kap általában Grammy-jelölést az a szerző, akinek az interpolált dalát jelölik. Ezért is lehetett meglepő Olivia Rodrigo legjobb lemez jelölése kapcsán, hogy a közreműködő jelöltek közt ott találtuk Taylor Swift, Jack Antonoff és St. Vincent nevét is. Ők ugyanis nem voltak aktív közreműködők, Rodrigo mindössze Cruel Summer című daluk egy rövid részletét interpolálta deja vu című számában.

Az Amerikai Zeneakadémia ugyanakkor visszavonta utólag a jelölésüket, mondván, hogy adminisztrációs hiba miatt lettek csak jelölve eleve. Amikor leadták a jelöltséghez szükséges okmányokat, akkor társszerzőként voltak feltüntetve a dalnál. Ugyanakkor nyilvánvalóan csak interpolációról van szó, úgyhogy javították a hibát. Annyira nem kell egyébként búslakodniuk, előbbi kettőt jelölték Swift evermore című albumáért ugyanabban a kategóriában, míg St. Vincent legjobb alternatív album kategóriában kapott jelölést.

(Forrás: Variety)


A figyelmetekbe ajánljuk