Notre-Dame-székesegyház
2019-ben az egész világot megrázta, amikor a párizsi Notre-Dame fából készült tetőszerkezete kigyulladt, majd végül porig égett, de odaveszett a tűzvészben a katedrális 1860-ban épült, 93 méteres huszártornya is. Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy az egyik legismertebb szakrális épület több mint 4 éve tartó rekonstrukciója hamarosan a végéhez ér.

A székesegyház helyreállítási projektje jelenleg annyira jó ütemben halad, hogy az Emmanuel Macron által kitűzött 2024. december 8-i újranyitási határidő továbbra is reális célnak tekinhető. Ezt a időpontot a francia köztársasági elnök még a 2019. április 15-ei tűzvész után közvetlen jelentette be.

Ez is érdekelhet: A Notre-Dame katasztrófája egy lenyűgöző építészeti titkot tárt fel

Az én feladatom az, hogy készen álljunk arra, hogy 2024-ben megnyissuk ezt a székesegyházat – ezt meg is fogjuk tenni. Minden nap küzdünk ezért, és jó úton haladunk

– nyilatkozta még idén márciusban az újjáépítési projektért felelős Georgelin tábornok.

Notre-Dame-sz\u00e9kesegyh\u00e1z renov\u00e1l\u00e1s k\u00f6zben

Notre-Dame-székesegyház renoválás közben

Fotó: Tayla Bundschuh/Unsplash

A székesegyház várhatóan tehát 2024 utolsó hónapjától lesz újra látogatható. Így az is eldőlni látszik, hogy a 2024 nyarán tartott párizsi olimpiára még nem lesz kész.

Ezt is olvasd el! Ezt a hétköznapi eszközt tilthatják ki Párizs utcáiról az olimpia idejére

Mindezt kiegészítve Rima Abdul-Malak francia kulturális miniszter elárulta, hogy bár a székesegyház kinyit jövőre, ez nem azt jelenti, hogy 100 százalékosan kész is lesz. A tervek szerint még 2025-ben is folynak majd felújítási munkálatok.

Tartják magukat a régihez

A Notre-Dame renoválása hatalmas feladat volt. 2022-ben kezdődött, hiszen több mint két évig tartott, hogy a műemlék elég stabil és biztonságos legyen ahhoz, hogy a mesteremberek elkezdhessék az újjáépítést.

A hatóságok végül úgy döntöttek, hogy a gótikus művészet 12. századi remekművét úgy építik újjá, ahogyan az korábban volt. Ez magában foglalja az Eugene Viollet-le-Duc építész által tervezett 96 méter magas, 19. századi torony felhúzását is.

Rengeteg különböző munkát kell elvégeznünk: a vázat, a festést, a köveket, a boltozatot, az orgonát, az ólomüvegeket és így tovább. A torony visszatérése a párizsi égboltra véleményem szerint pedig annak a szimbóluma lesz, hogy megnyertük a Notre-Dame-ért folytatott csatát

fejtette ki Georgelin tábornok.

Becslések szerint naponta mintegy 1000 ember dolgozik a Notre-Dame helyreállításán.

A figyelmetekbe ajánljuk