Michelangelo portréja
Kép: Stock Montage/Getty Images

Michelangelo képpel illusztrálta bevásárlólistáját − ezeket vette a reneszánsz művészet mestere

Te szoktál írni bevásárlólistát? Ha igen, kézzel, egy ezt a célt szolgáló füzetbe, a hűtőszekrényre vagy esetleg bármilyen régi papírra, ami a kezedbe akad? Vajon hogy volt ezzel a reneszánsz képzőművészet nagymestere?


De az is lehet, hogy te már elektronikusan állítod össze, a számítógéped, a telefonod vagy más, speciálisabb eszközök kombinációjával a megvásárlandó élelmiszerek listáját. Van-e külön listád a különböző boltokhoz? Hiszen bizonyos finomságokat csak az egyik vagy a másik helyen lehet kapni.

Ez is érdekelhet: Sixtus-kápolna csodája: 4 érdekesség Michelangelo mesterművéről

A 15-16. században élő Michelangelo, az olasz főreneszánsz szobrásznak, festőnek, építésznek, költőnek és mérnöknek sokkal kevésbé volt bonyolult a vásárlás: csak asszisztenseket kellett elküldenie a piacra, hogy hozzák meg számára, amire szüksége volt. Bár a termékeny alkotó irataiból mára feltűnően kevés maradt fenn, csodálatos módon megvan néhány az általa küldött bevásárlólistákból.

John Updike írta, hogy „a nagy dolgokban való kiválóság a kicsiben való kiválóságra épül", és ez a megállapítás tökéletesen érvényes Michelangelora – a Pietà, a Dávid-szobor, az Utolsó ítélet alkotójára −, összehasonlítva alkotásait ezzel a szerény, mégis lenyűgöző felsorolással.

Ha tovább olvasnál: Megtalálták Michelangelo ujjlenyomatát egy 500 éves szobron

Michelangelo bev\u00e1s\u00e1rl\u00f3list\u00e1ja

Kép: Wikimedia Commons

A lista egy bizonyos ételhez szükséges alapanyagokat sorolja fel, olyan alapvető dolgokat, mint amilyeneket mindannyian össze szoktunk írni. Ám Michelangelo egyszerre firkált a kézműves gyakorlati precizitásával és a művész szuggesztív érzékével.

Mivel a szolga, akit a piacra küldött, analfabéta volt, Michelangelo a bevásárlólistát egy hering, tortelli, két édesköményleves, négy szardella és egy kis nyers bor kapkodó (és pompás) tollal és tintával készített karikatúrájával illusztrálta

− írja Steve Duin, az Oregonian munkatársa a Seattle Art Museum kiállításáról szóló ismertetőjében.

Úgy tűnik, az igazi reneszánsz ember nem csak sokféle érdeklődési körrel rendelkezett, hanem mesteri tudását egyformán alkalmazta a különleges és a hétköznapi feladatokra.

Forrás: Open Culture

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk