ősi wc

A Kínában talált 2200 éves WC valószínűleg az egyik legrégebbi, amit valaha felfedeztek

Régészek Kínában egy olyan vízöblítéses vécét tártak fel, amely valószínűleg az egyik legrégebbi, amelyet valaha felfedeztek.


A Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének kutatói a Yueyang városában található palota romjainál különös dologra bukkantak. A vécé a becslések szerint 2200 és 2400 év közötti, a Hadakozó fejedelemségek kora és a Han-dinasztia kezdete közötti időszakból származik. A lelet pedig azért is különös, hiszen a modern vízöblítéses vécék feltalálását eddig a viktoriánus kori Angliához kötötték – írja a Science Alert.

Ez is érdekelhet: Közösségi élet a vécében? – 5 meglepő tény a régmúlt mellékhelyiségeiről

Fan Mingyang, az ősi eszközök tervezési szakértője szerint a WC zavarbaejtően fejlett, hiszen a vízelvezető rendszerek a modern korban kezdtek népszerűvé válni.

Tavaly nyáron egy WC-csészét, más törött alkatrészeket és egy csövet fedeztek fel, amely egy kültéri gödörbe vezetett. A luxustárgyat valószínűleg csak a kínai Shaanxi tartományban talált palota magas rangú tagjai használhatták

– nyilatkozta Liu Rui Liu, az ásatási csapat egyik tagja, majd hozzátette, hogy a szolgáknak minden alkalommal vizet kellett volna önteniük a WC-csészébe, amikor azt használták:

Ez az első és egyetlen öblítéses WC, amelyet valaha is feltártak Kínában. A helyszínen mindenki meglepődött, aztán mindannyian nevetésben törtünk ki.

A környező talaj elemzése az ókori emberek étrendjére és étkezési szokásaira is utalhat. A palotánál végzett nagyobb régészeti ásatás nagy értékkel járul hozzá az ősi dinasztiák fővárosainak tanulmányozásához.

A figyelmetekbe ajánljuk