károly király
Getty Images

Ezért tiltja be III. Károly a libamájat a királyi udvarban

A királyi rezidenciákon nem szolgálnak fel libamájat (foie gras-t) – erősítette meg a Buckingham-palota az állatvédőkhöz intézett levelében.


Károly király régóta ellenzi a kacsa vagy liba májából készült ételeket, amelyeket a különböző aktivisták szerint kegyetlen módon állítanak elő.

A királyi ház azt írta a Peta nevű aktivistacsoportnak, hogy a királyi rezidenciákon nem vásárolnak és nem szolgálnak fel libamájat.

Még walesi hercegként Károly a gazdálkodás magasabb szintű jóléti normáinak szószólója volt, és több mint egy évtizeden keresztül leállította a libamáj felhasználását saját birtokain, és közreműködött az étel királyi birtokokon történő szélesebb körű betiltásában is.

Most királyként megerősítette ezt az ellenállást – és a luxusétel lekerült az étlapról.

Ez is érdekelhet: Így fogja segíteni Vilmos herceg Károlyt a koronázás során

A Peta (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatok Etikus Kezeléséért) által kapott levél megerősíti, hogy a libamájtilalom a királyi házban és az összes királyi rezidencián érvényben van, beleértve a Balmoralt, Sandringhamet, a Windsori Kastélyt, a Hillsborough Kastélyt és a Buckingham Palotát.

Elisa Allen, az állatvédő szervezet alelnöke üdvözölte az intézkedést, mondván, hogy másoknak is követniük kell a király példáját, és a libamájat le kell hagyniuk az étlapról idén karácsonykor és azon túl is.

A fájdalmasan erőltetett módon etetett madarakról készült videofelvételek elégségesek ahhoz, hogy bárki elveszítse az étvágyát

– mondta.

Az állatvédő csoport támogatta a „kegyetlenségtől mentes" alternatívát, a „faux gras"-t, és ebből küld a királynak is, ezzel elismervén a „könyörületes politikáját".

Az Egyesült Királyságban tilos a libamáj előállítása, de nem tilos az eladása vagy behozatala.

A Peta csoport emellett azért is kampányol, hogy a király jövő májusi koronázásán hermelin helyett műszőrmét használjanak a palásthoz.

Forrás: BBC


A figyelmetekbe ajánljuk