Hindenburg katasztrófa videó
Wikimedia

Soha nem látott felvételen a Hindenburg-katasztrófa

A felvétel létezéséről eddig senki nem tudott.

A légi közlekedés egyik tragikus fejezete volt a LZ 129 Hindenburg német Zeppelin-léghajó balesete. Akkoriban a hasonló léghajókkal való közlekedés az egyik legfelkapottabb repülési formának számított az elit körökben. A Hindenburg első rövid repülése 1936 márciusában volt, pár hónappal később megkezdte a több napos interkontinentális útjait az Atlanti-óceán felett májusban, majd egy évvel később, 1937. május 6-án az amerikai Lakehurst fölött bekövetkezett a tragédia.

A Hindenburg katasztrófájáról számos korabeli felvétel készült, amit sokszor láthattunk már. Pár hónapja egy algoritmus segítségével még modernizálták is a képsorokat 4K felbontásra.

Most azonban előkerült egy olyan amatőr felvétel, amelyet eddig senki sem látott a tulajdonosától eltekintve. Harold L. Schenck egy akkor újnak számító Kodak 8mm-es kamerával örökítette meg a tragédiát. Külön érdekesség, hogy Schenck nem filmezett a robbanás előtt, de miután megtörtént a katasztrófa bekapcsolta az oldalán logó kamerát. Ráadásul eddig az összes felvétel a léghajó elejéből készült, a most előkerült videó teljesen más szögből mutatja be az eseményeket.

A felvételt Bob Schenck, Harold L. Schenck unokaöccse őrizte meg, majd digitalizáltatta.

Ez új információkat is ad a kutatóknak a tűz terjedésével kapcsolatban. A videón nagyjából az 5. perc után láthatjuk mindezt.


A figyelmetekbe ajánljuk