Joker.
20th Century Fox

A Batman-filmek legijesztőbb mozzanatát egy hibás kelléknek köszönhetjük

A tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger a filmtörténelem egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtotta A sötét lovag című Batman-filmben, a színész egyik legrémisztőbb mozzanata azonban nem egy rendezői utasítás, hanem a kényszer miatt került be a filmbe.


Heath Ledger Jokere minden idők egyik leghitelesebb és legfélelmetesebb karakterábrázolása, a színész állítólag egy hónapon keresztül a hotelszobájába bezárkózva készült a szerepre – írja a Slash Film.

Egyesek szerint ez a felkészülési procedúra okozta a Ledger halálát is, mivel olyannyira megviselte a szerep, hogy komoly gyógyszerfüggőség alakult ki nála, viszont a családja később cáfolta ezt az információt.

Ez is érdekelhet: Ezért golyózhatták ki Marlon Brandót Tim Burton Batman-filmjéből

Viszonylag kevesen tudják a mozival kapcsolatban, hogy a karakter hiteles ábrázolása érdekében nemcsak a remek színészi játékra, hanem egy speciális protézisre is szükség volt a forgatás alatt.

A Joker arcán megjelenő hegek ugyanis egy speciális szilikon anyagból készültek, amelyek még hátborzongatóbbá teszik a gonosztevő kinézetét.

Az I Am Heath Ledger című dokumentumfilmből kiderült, hogy Conor O'Sullivan protézisszakértő szilikonos kiegészítői néha meglazultak, és a színésznek meg kellett nyalogatnia az ajkait, hogy helyére illessze a készüléket.

Mivel a folyamatosan visszatérő problémával nem igazán tudtak mit csinálni, Ledger úgy döntött, hogy inkább beépíti a karakter megformálásába a zavaró tényezőt, ami végül Joker egyik, ha nem a legfélelmetesebb mozzanata lett.

Ami hihetetlen volt abban, ahogyan [Ledger] játszotta a karaktert, az az, hogy vicces; egy ikonikus alakítást hozott létre, de van benne sebezhetőség, van benne valami... van benne mélység [...] Egyszerűen sikerült valóságossá tennie ezt a fickót, és ezért sokkal ijesztőb lett, azt hiszem, mert az ember tud hinni benne, el tudja hinni, hogy be tud sétálni a szobába, és egyszerűen elkezd különösen kellemetlen lenni

– nyilatkozta az Empire-nek a film rendezője, Christopher Nolan.

A figyelmetekbe ajánljuk