Temető.

Így ünneplik a halottakat a világ különböző országaiban

Ahány nép, annyi szokás, egy azonban közös: szinte minden országban megemlékeznek valamilyen módon a halottakról, vagy tisztelegnek a szellemek előtt. Az alábbi cikkben négy ilyen ünnepet sorolunk fel.


Éhes Szellem Fesztivál

Nuno Alberto/Unsplash

A hátborzongató nevű fesztivált augusztusban rendezik meg, a kínai kultúra szerint ezen hónap során állítólag nyughatatlan szellemek lépnek elő az alvilágból, akik szüntelenül kísértik az utcákat – írja a National Geographic.

A kínaiak emiatt áldozatokat mutatnak be, amely során különböző papíralkotásokat égetnek el – a legendák szerint ily módon űzik el a gonoszt.

A „fesztiválhónap” csúcspontja a 15. éjszaka, amely során a kínai utcák szabályosan lángolnak a különböző elporlasztott felajánlásoktól.

Ez is érdekelhet: 10 kedves érdekesség a halloweenről − mennyit ismersz közölük?

Obon

Atul Vinayak/Unsplash

A szintén augusztusban megtartott Obon egy japán buddhista ünnep, amely során a mondák szerint a halottak lelkei visszatérnek.

A megemlékezés a táncról és a családi összejövetelekről szól, emellett pedig a japán utcák szinte mind fényáradatban úsznak.

Az emberek lámpásokat akasztanak ki az ajtóik elé, és az Éhes Szellem fesztiválhoz hasonlóan itt is tüzeket gyújtanak.

Cshuszok

Valery Rabchenyuk/Unsplash

Az Észak-, és Dél-Koreában egyaránt ünnepelt Cshuszok magyarul „őszi estét" jelent, ezt a megemlékezést pedig minden év szeptember végén rendezik meg.

A Cshuszok-szertartások közé tartozik a bulcho és a sungmyo is: ezek a sírgondozást és tisztítást foglalják magukban, amelyet az elhunytaknak szóló szimbolikus meghajlás vagy felajánlás követ.

Ide tartozik még a charye is, amely egy különleges étkezési rituálé, amely az elhunyt rokonok által kedvelt ételekből és italokból álló menü elkészítését jelenti.

A minden év november 1-jén tartandó (görög katolikusoknál a húsvét utáni 8. és a pünkösdöt követő 1. vasárnap) Mindenszentek során számos katolikus keresztény európai ország (köztük Magyarország) lakosai megemlékeznek az elhunytakról.

Ilyenkor az emberek – a halottak napjával összekötve – meglátogatják és rendbe teszik elhunyt szeretteik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak.

A mondák szerint ezen az ünnepen a halottak hazalátogatnak a szeretteikhez, ezért egyesek megterítenek, sőt, sütnek és főznek a néhai hozzátartozóknak.

A figyelmetekbe ajánljuk