Ételek, melyeket híres emberekről neveztek el

A Rockefeller-osztrigától a Margherita-pizzán át különböző desszertekig kapcsolódnak ételek valamilyen híres emberhez.


Néhány finomság híres emberek nevéhez kötődik. Ez adódhat abból is, hogy valóban van kapcsolatuk a hírességgel, ám abból is, hogy ezáltal könnyebb őket eladni. Egy biztos, az ételeknek is megvan a maga történelme.

Rockefeller-osztriga

A Rockefeller-osztriga receptje 1899 óta titkos, ám a következő összetevőket minden bizonnyal tartalmazza a fogás: osztriga, bacon, zsemlemorzsa, petrezselyem, fokhagyma, mogyoróhagyma, tejszín, parmezán sajt, ánizslikőr és vaj. Jules Alciatore, a New Orleans-i Antoine's étterem tulajdonosának fia találta fel a receptet, amely egy saját héjába visszatöltött, grillen vagy sütőben készült viszonylag olcsó ínyencséget rejt magában. Jules marketingfogásként nevezte el az ételt John D. Rockefellerről, aki akkoriban a leggazdagabb amerikainak számított. A dúsgazdag üzletembernek tetszett az ötlet, többször fel is kereste az éttermet, hogy rendeljen a fogásból.

Pavlova

Egy új-zélandi desszert, a Pavlova szintén hírességről kapta a nevét. A Pavlova egy olyan habcsókra hasonlító desszert, amely kívül roppanós, belül pedig krémes állagú, a tetejét pedig gyümölcsök és tejszínhab borítja. Az édesség kétségkívül Anna Pavlova világhírű orosz balett táncosnőről kapta nevét. Egy történet szerint Pavlova egy új-zélandi hotelben szállt meg, ekkor tütüje ihlette meg a hotel séfjét a finomság elkészítésére.

Viktória-szendvics

A Viktória-szendvics egy olyan édesség, ami az egyik első élesztőmentes desszert. Viktória angol királynéról kapta nevét. A finomság egy omlós, könnyű, vajas-cukros citromillatú piskóta. A receptet Giovan Battista Cabona cukrászmester hozta létre. Viktória királynő híres volt nagy étvágyáról, idősebb korában például fél óra alatt képes volt akár 7-8 fogást is elfogyasztani, ez inspirálhatta a névadást.

Margherita-pizza

A Margherita-pizza egy történet szerint szintén egy neves emberről, I. Umbertó olasz király feleségéről, Margitról kapta nevét. Egy legenda szerint ugyanis 1890 júniusában a király és felesége Nápolyba látogatott, ahol egy neves séf, Raffaele Esposito készítette a királynő tiszteletére az olasz színekben tündöklő pizzát. A feljegyzések alapján azonban a recept már a 18. században is létezett és az elképzelések alapján inkább a margarétára hasonló kompozícióról kaphatta nevét.

(Forrás: Múlt-kor)


A figyelmetekbe ajánljuk