Utódlás

Utódlás

Soha nem volt még ilyen alacsony az Emmy-jelöltek átlagéletkora

Az idei Emmy-díjátadóra az akadémia egy fiatalabb és változatosabb jelöltlistát mutatott be, amelyen több történelmi elsőség is szerepel, a legtöbb jelölést pedig irónikus módon az Utódlás című HBO-sorozat kapta. A szeptember 12-én az NBC-n lesz majd a díjátadó.


Bejelentették az Emmy-jelöltek listáját, az HBO Utódlás című sorozata pedig 25 jelölést gyűjtött be, ami a legtöbb idén egy sorozattól. Szorosan mögötte az Apple TV-s Ted Lasso és az HBO-s A Fehér Lótusz egyenként 20 jelölést szerzett. A 74 éves díjátadó további nagy győzelmei történelminek számítanak. Az HBO Eufóriája 16 jelölést kapott, és a legjobb drámasorozat kategóriában indul.

A 2020-as, drámasorozat legjobb női főszereplőjének járó győzelem után Zendaya most már az Emmy legfiatalabb kétszeres színészjelöltje (mindkettőt az Eufóriával szerezte) és legfiatalabb producerjelöltje. Sydney Sweeney az Eufória és A Fehér Lótusz két mellékszereplő jelölést is begyűjtött két különböző kategóriában. Előbbi legjobb női mellékszereplő drámasorozatban, utóbbi pedig legjobb női mellékszereplő minisorozatban vagy antológiasorozatban.

A Hulu sem panaszkodhat, a Gyilkos a házban című szériája ugyanis 17 jelölést gyűjtött, részben ennek hála a streamingplatform 58 összesített jelöléssel megdöntötte saját személyes rekordját. Bár Selena Gomezt nem ismerték el a sorozatban játszott főszerepéért, ő a sorozat egyik vezető producere, és Steve Martin és Martin Short mellett a legjobb vígjátéksorozat kategóriában jelölték. Ezzel ő a második latin származású nő, akit producerként jelöltek egy vígjátéksorozatért, Salma Hayek mellett 2007-ben a Fox Csúnya Betty című sorozatáért.

Quinta Brunson, aki az Abbott Elementary című sorozatért színészi, írói és legjobb vígjátéksorozat kategóriában is jelölést kapott, ő az első fekete nő, akit ugyanabban az évben három vígjátéksorozat kategóriában is jelöltek. A 32 éves színésznő egyben a legfiatalabb fekete nő, akit színészi alakításáért jelöltek komédia kategóriában. Előtte eddig csak egy fekete nő nyert a vígjátéksorozat főszereplője és a vígjátéksorozat írója kategóriában. 2020-ban Issa Rae, akit idén is jelöltek a Bizonytalan című vígjátéksorozat legjobb női főszereplője kategóriában, egyike volt annak a két fekete nőnek, akit a legjobb vígjátéksorozat és a vígjáték főszereplője kategóriában is jelöltek.

A nemzetközi sorozatok képviseletében a Netflix szenzációja, a Squid Game a legjobb drámasorozat kategóriában kapott jelölést, és ezzel az első nem angol nyelvű sorozat lett, amely Emmy-jelölést kapott. Az összesen 14 jelölés közül a szereplők és a sorozat alkotója az első koreai anyanyelvűek, akiket jelölnek ezekben a kategóriákban. A Squid Game szereplői mellett sokan kaptak idén először jelölést. Barack Obama volt elnök a Netflix Our Great National Parks című dokumentumfilmjének narrátoraként kapott jelölést. Posztumusz jelölést kapott Chadwick Boseman a Disney+ What If? című animációs sorozatáért.

(Forrás: PaperMag)


A figyelmetekbe ajánljuk