Céline Dion

A valaha volt egyik legnagyobb énekesnő, Céline Dion ma ünnepli az 55. születésnapját, ennek apropójából pedig 10 érdekességet gyűjtöttünk össze a legendás előadóval kapcsolatban.


1. Ő a legfiatalabb a szülei 14 gyermeke közül

A The Authorized Biography of Celine Dion szerint Dion édesanyja, Thérèse Dion az ikrek (a 12. és 13. gyermek) születése után már nem akart több gyermeket vállalni. Az anyuka akkor már 41 éves volt, és azt tervezte, hogy egy jól fizető munkát talál, és kirándulni fog a férjével. De amikor megtudta, hogy ismét terhes, minden terve elszállt.

2. Zene zene hátán

Dion igen nagy családja egy igazi zenészfamília volt – szülei megalapították a Dion's Family nevű együttest, amely már csecsemőkorában turnézott Kanadában.

Ez is érdekelhet: Idegrendszeri betegségben szenved Céline Dion – mi az a Stiff-Person szindróma?

3. A családjának volt egy zongorabárja.

Geert Pieters/Unsplash

Dionék a québeci Charlemagne-ban nyitottak egy zongorabárt Le Vieux Baril (Az öreg hordó) néven. Céline 5 évesen kezdett el énekelni a bárban. Nem kellett sok idő, hogy a vendégek felfigyeljenek a hangjára, és elkezdtek felkéréseket intézni hozzá.

A vendéglátóhelyet 2014-ben lebontották, de a helyére egy olyan épületet húztak fel, amely ma az előadó jótékonysági szervezetének, a Fondation Maman Dionnak ad otthont.

4. 12 évesen kapta meg élete első lemezszerződését

Első dalát, a Ce N'était Qu'un Rêve (Csak egy álom volt) című szerzeményt még tinédzser kora előtt rögzítette. Céline bátyja, Jacques elküldte a demót René Angélil kanadai producernek, aki akkoriban Ginette Renot menedzselte. A demó mellé Céline édesanyja írt egy üzenetet:

Ez egy 12 éves lány, fantasztikus hanggal. Kérlek, hallgasd meg őt. Szeretnénk, ha olyan lenne, mint Ginette Reno.

Angélil azonban hetekig nem hallgatta meg a kazettát, végül Céline másik bátyja, Michael volt az, aki találkozott vele, és sürgette, hogy foglalkozzon a demóval. Amikor a producer végül meghallgatta az anyagot, meghívta a lányt Québecbe egy meghallgatásra.

Miközben énekeltem, ő sírni kezdett. Akkor tudtam, hogy jó munkát végeztem

– mesélte Céline a meghallgatásról.

Angélil azonnal leszerződtette őt. Külön érdekesség, hogy Dion és a férfi 1994-ben össze is házasodtak.

5. 16 éves korában a pápának is énekelt

1984 szeptemberében a Une Colombe című népszerű francia dalt adta elő II. János Pál pápának a Québecben tett látogatása során. A koncertre a montreali Olimpiai Stadionban került sor, 65 ezer néző előtt.

6. Michael Jackson inspirálta őt a leginkább

Getty Images

Dion 18 éves korára már számos díjat nyert és kilenc francia nyelvű albumot adott ki. Aztán látta a szupersztár Michael Jacksont a televízióban fellépni, és azt mondta Angélilnek, hogy ő is ilyen szintű sikert szeretne elérni.

Hogy ez megvalósulhasson, Angélil megkérte Céline-t, hogy vegyen ki egy év szabadságot. Teljesen megváltozott, megtanult angolul, és elkezdett dolgozni első angol nyelvű albumán, a Unisonon, amely 1990-ben jelent meg.

7. Első amerikai turnéja során elment a hangja

Dion az Unison turnéja során egy koncert közben elvesztette a hangját. Egy korábbi gégegyulladás után a hangszálai begyulladtak, így képtelen volt fellépni, és le kellett mondania a koncerteket. Hogy elkerülje a hangszálműtétet, követte az orvos utasításait, és három hétig teljesen csendben maradt.

8. A My Heart Will Go On kis híján el sem készült

Dion legnépszerűbb dala természetesen a Titanic főcímdala, a My Heart Will Go On. A ballada minden idők egyik legkelendőbb kislemeze, az Amerikai Lemezipari Szövetség pedig az „évszázad dalai" közé választotta.

Céline-nek azonban eleinte nem tetszett a dal, és nem akarta elénekelni azt.

Nem voltam benne biztos. Korábban már készítettem egy másik dalt egy filmhez, és az nagyon sikeres volt, és úgy gondoltam, hogy csupán a szerencsénket tesszük kockára

– mesélte Jonathan Ross talk show műsorvezetőnek.

9. A dalt egy felvétel alatt rögzítették

Angélil végül rábeszélte Diont, hogy rögzítsen egy próbaverziót a dalhoz. A demó, amely egy felvétel alatt elkészült, végül az a verzió lett, amelybe a világ beleszeretett.

A demó valójában az igazi felvétel, soha többé nem énekeltem el a dalt. Kivéve hárommilliószor utána élőben

– mondta az énekesnő.

10 Tiszteletbeli doktori címet kapott

2008 augusztusától a québeci Laval Egyetem díszdoktori címet adományozott az énekesnőnek. Dion, aki soha nem érettségizett, azt mondta, hogy a cím egy „nagyon nagy megtiszteltetés egy kislánynak Charlemagne-ból". A kitüntetést férjének ajánlotta a karrierjében játszott szerepéért. René 2016 januárjában hunyt el rákban.

Forrás: Woman’s Day

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk