Brad Pitt a Trója című filmben.
Warner Bros.

Brad Pitt nem túl büszke a Trójában nyújtott teljesítményére

Wolfgang Petersen 2004-es Trója című filmje pénzügyileg ugyan sikeres volt, de a kritikusok nem voltak oda érte. Brad Pitt – aki egyben executive producere is volt a mozinak – alakította Akhilleuszt, a merengő harcost.


A The New York Times Magazine-nak adott 2019-es interjújában Pitt bevallotta, hogy őt sem nyűgözte le annyira a Trója. Úgy érezte, nem nyújtott túl jó alakítást, és az egész élmény arra késztette, hogy átértékelje a karrierdöntéseit.

Pitt elmondta, hogy a Trója előtt követett néhány talán nem túl jó tanácsot azzal kapcsolatban, hogy merre induljon el a karrierje, és néhány érdekesebb filmtől elzárkózott, hogy a kereskedelmi szempontból életképes projektekre koncentráljon.

A Trója tényleg egy fordulat volt. Csalódtam benne. Amikor az ember próbálja kitalálni a dolgokat a karrierjében, rengeteg tanácsot kap. Az emberek azt mondják, hogy ezt kellene csinálnod, mások pedig azt, hogy azt kellene csinálnod

– emlékezett vissza Brad Pitt.

Mit akarok mondani a Trójáról? Nem tudtam kimozdulni a kép közepéből. Az őrületbe kergetett. Elkényeztetett, hogy David Fincherrel dolgozhattam. Ez nem Wolfgang Petersen becsmérlése; a Das Boot minden idők egyik legjobb filmje. De valahol a Trója egyfajta kommersz dologgá vált. Minden felvétel olyan volt, hogy „Itt a hős!". Nem volt benne semmi titokzatosság. Szóval akkoriban döntöttem úgy, hogy – jobb kifejezés híján – csak minőségi történetekbe fogok befektetni. Ez egy határozott váltás volt, ami a következő évtized filmjeihez vezetett

– folytatta

Bár a filmet a saját produkciós cége készítette, úgy tűnik, kissé elvakította, hogy a rendezője hogyan alakította át a filmet egy rejtélyektől mentes, hollywoodi hőstörténetté. Az Iliászt sokféleképpen lehet megfilmesíteni, és úgy tűnik, Pitt valami kicsit művészibbre vagy elegánsabbra számított:

[A Trója] tényleg elgondolkodtatott, hogy mostantól a megérzéseimre hallgatok. Azért kellett megcsinálnom a Tróját, mert – azt hiszem, most már mindezt elmondhatom – visszaléptem egy másik filmtől, és aztán valamit meg kellett csinálnom a stúdiónak. Így kerültem be a Trójába. Nem volt fájdalmas, de rájöttem, hogy a filmet nem úgy mesélték el, ahogy én akartam.

Forrás: Slash Film


A figyelmetekbe ajánljuk