Barlangrajz.

Illusztráció.

Egy bútorrestaurátor fejtette meg a 20 000 éves régészeti rejtélyt

Egy londoni bútorrestaurátornak köszönhetjük azt a kulcsfontosságú felfedezést, amely segít megérteni, hogy a jégkorszak vadászai és gyűjtögetői miért készítettek barlangrajzokat.


Ben Bacon 20 000 éves rajzokon található jelöléseket elemzett, és arra a következtetésre jutott, hogy azok egy holdnaptárra utalhatnak.

Egy szakértői csapat ennek köszönhetően bebizonyította, hogy a korai európaiak feljegyzéseket készítettek az állatok szaporodási ciklusának időzítéséről.

Bacon szerint „szürreális" volt, hogy most először sikerült kideríteni, mit akartak közölni az őseink.

Európa-szerte találtak olyan barlangrajzokat, amelyeken olyan állatok láthatóak, mint a rénszarvas, a halak és a szarvasmarha.

A régészek azonban eddig nem tudták megfejteni a festményeken található pontok és egyéb jelek jelentését. Ezért Bacon úgy döntött, hogy megpróbálja megfejteni őket.

Ez is érdekelhet: 115 évet kellett várni erre a felfedezésre! Egyiptomi múmiák arcképére bukkantak rá a régészek

Számos munkaórát töltött az interneten és a British Libraryben a barlangfestmények képeinek megtekintésével, és a lehető legtöbb adatot gyűjtötte össze, ezután pedig elkezdett ismétlődő mintákat keresni.

Különösen egy „Y" jel foglalkoztatta, amelyről úgy vélte, hogy a szülés szimbóluma lehet, mivel az egyik vonal egy másikból nő ki.

Kutatásai előrehaladtával barátokat és rangidős akadémikusokat is bevont. Ők bátorították, hogy folytassa a kutatásait, annak ellenére, hogy Bacon gyakorlatilag egy utcáról bejövő ember volt a professzorokhoz képest.

A bútorrestaurátor később szorosan együttműködött egy csapattal, akikkel a mai állatok születési ciklusainak kiszámításával arra a következtetésre jutottak, hogy a barlangfestményeken látható jelek száma az élőlények párzási időszakát rögzíti holdhónapok szerint.

Az eredmények azt mutatják, hogy a jégkorszaki vadászó-gyűjtögetők voltak az elsők, akik rendszerszerű naptárat és jeleket használtak a naptáron belüli főbb ökológiai eseményekre vonatkozó információk rögzítésére

– mondta Paul Pettitt professzor, a Durhami Egyetem munkatársa.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk