A nemzet aranyai című film szereplői.
Pólósfilm Kft.

Újra itt van a nagy csapat! A nemzet aranyai című mozifilm forgatásán jártunk

„Kásás lő, Hosnyánszky csavar, Biros megúszik”. Megszámlálhatatlanul sokszor hallottuk ezeket a mondatokat, a különböző sporttörténelmi pillanatokat bemutató összefoglalókban. A 2000-es évek vízilabdás aranygeneráció tagjai rengeteg embert inspiráltak az elmúlt években, ám a legtöbben nem ismerik a csillogás és az aranyérmek mögötti történetet. Nemsokára azonban bárki betekinthet a kulisszák mögé. A nemzet aranyai című film forgatásán jártunk.


Első ránézésre 2022. május 12-e egy teljesen átlagos csütörtöki napnak tűnik a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda életében. Kissé türelmetlen, mégis mosolygós szülők várják az óriási táskákkal érkező gyerekeket.

Az előtérben több grandiózus márványtábla állít emléket a vízilabdasport olimpiai bajnokainak, többen a várakozás közepette megállnak előttük és alaposan szemügyre veszik a legendák nevével teletűzdelt plaketteket.

Nagy valószínűséggel nem is sejtik, hogy a már-már félistenként tisztelt pólósok tőlük csupán néhány méterre, épp egy mozifilm forgatásán vesznek részt.

A kinti nagymedencéhez közeledve hirtelen minden megváltozik: az átlagos uszodai és strandközegből egy szempillantás alatt egy nyugat-európai színvonalú film díszletébe csöppenünk bele. Sürgő-forgó operatőrök, világosítok és hangosítók adják-veszik a különböző instrukciókat a rendezőtől és az asszisztensektől. Pár lépéssel arrébb pedig hirtelen feltűnnek a készülő mozi főszereplői is.

A többi, hasonló kaliberű hazai forgatási helyszínnel ellentétben itt most nem Mel Gibson vagy Jennifer Lawrence jön velünk szembe, azonban a két méter magas, megdöbbentően széles vállú úriemberek legalább akkora, sőt valószínűleg jóval nagyobb hatással voltak a magyar emberekre, mint az előbb említett művészek. A 2000-es évek Kemény Dénes vezette vízilabdás aranygenerációjáról van szó, akikről sok-sok év után végre egy igazi nagyszabású mozifilm készül.

„A nemzet aranyai” című, egészestés alkotás hősei azok a vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Ez alatt a 12 év alatt többek között Benedek, Kásás, Kiss, Szécsi, Biros, Molnár nevével fémjelzett csapat három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. Hatan bekerültek a nemzetközi Hírességek Csarnokába is

– áll a film sajtóközleményében.

A rendező-producer, Zákonyi S. Tamás így nyilatkozott a készülő moziról:

Vidám hangvételű, pörgős, szellemes, ugyanakkor drámai elemekkel, érzelemdús jelenetekkel tarkított filmet szeretnénk készíteni. Egy uszodai hangulatú, mostani trendeknek megfelelő moziélményt, ahol a nézők újra végigizgulhatják többek között az athéni olimpiai döntőt. Ez a miliő filmszínházi arénahangulatot teremt, olyan atmoszférát, amiben a közönség ismét átélheti az egykori sikereket. Célunk, hogy a játékosok szemén keresztül láttassuk a sporttörténelmi pillanatok mellett az érmek mögött rejlő rengeteg személyes küzdelmet, kulisszatitkot. Mosolyt és könnyeket fakasztani, legyen szó egy-egy emlékezetes döntőről… és persze Tiborról.

A forgatáson azonban nem „csupán” a háromszoros olimpiai bajnokok, hanem az úgynevezett aranygeneráció számos tagja is képviselteti magát. Az egykori sportolók szemlátomást izgatottak a film miatt, a kulisszák mögött lelkesen egyeztetnek a stáb tagjaival, miközben készségesen válaszolnak az ott megjelent riporterek és újságírók kérdéseire.

Nagyon örültem a felkérésnek, álmomban nem gondoltam volna, hogy egy mozifilmben szerepelhetünk

– árulta el lapunknak Kósz Zoltán, a 2000-es sydney-i olimpián aranyérmet szerző csapat kapusa.

Z\u00e1konyi S. Tam\u00e1s a film forgat\u00e1s\u00e1n.\u200b

Zákonyi S. Tamás a film forgatásán.

Pólósfilm Kft.

Attól függetlenül, hogy a projektet most valósítják meg, a film ötlete közel sem számít újdonságnak. A háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely – aki nemcsak szereplőként, hanem egyfajta háttéremberként segédkezik a mozi elkészültében – elárulta, hogy Zákonyi S. Tamás 22 éve kezdte el forgatni a filmet, hiszen már a 2000-es évek elején készített róluk felvételeket, ám különböző okoknál fogva a tervek és a nyersananyagok éveken keresztül a fiókjában pihentek.

A film végül azonban egy rendkívül megrendítő esemény hatására készült el.

Benedek Tibor emléke adta meg a végső lökést a filmnek, de fontos azt kihangsúlyozni, hogy ez a mozi már több mint 20 éve el akar készülni, de ez egy olyan szomorú és fontos apropó volt, hogy ekkor határoztuk el magunkat. Tibor szörnyű elvesztése és hiánya miatt éreztük úgy, hogy ennek a csapatnak a történetét mindenképp meg kell énekelni egy film formájában.

– nyilatkozta Kiss Gergely.

A csapat tehát ismét összeállt egy újabb nagy feladatra, most azonban nem a medencében, hanem a kamerák előtt szeretnének maradandót alkotni. A régi bajtársak azonban nem egyfajta kihívásként, hanem sokkal inkább ünnepként tekintenek erre a projektre, hiszen sok év után újra egy közös célért dolgozhatnak.

Nagyon sok nézés, poén és reflex felelevenedik most, de az évek alatt nyilvánvalóan mind sokat változtunk, és ezeknek a változásoknak a felfedezése is egy érdekes jelenség

– mondta Varga Dániel.

K\u00e1s\u00e1s Tam\u00e1s \u00e9s Sz\u00e9csi Zolt\u00e1n.\u200b

Szécsi Zoltán Kásás Tamás.

Pólósfilm Kft.

Az egykori csapattagok közül szinte mindenki kiemelte, hogy nem egy pátoszos, önfényező-filmet szeretnének alkotni, hanem egy őszinte mozit, ami nemcsak a sikereket, hanem nehézségeket és a kudarcokat is élethűen mutatja be.

Szerintem a kudarcokról legalább olyan fontos beszélnünk a film során, mint a sikerekről. Érdekes módon én személy szerint sokkal könnyebben beszélek a bukásaimról, mint egy aranyéremről. Egy kudarcban ugyanis mindig benne van a fejlődés lehetősége, azokból rengeteget lehet tanulni. Nagyon fontos ezekről beszélni, mivel a nézőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mivel jár egy ilyen út, és azzal, hogy egyáltalán nem vagyunk tökéletesek. Nem dicshimnuszt akarunk magunkról írni, hanem egy őszinte filmet szeretnénk készíteni

– árulta el Kásás Tamás.

Kiss Gergely egyetértett Kásással és elmondta, hogy a film tele lesz olyan kulisszatitkokkal, amikről eddig soha nem beszéltek:

A film egyik fő célja, hogy bővebben bemutassuk azt, hogy mi történt a háttérben. A kerethirdetések problematikája, a belső feszültségek és kételyek, illetve az, hogy például a külföldiek mit gondoltak rólunk. Ezek mind olyan kérdések, amiket nem igazán tett fel senki, mégis nagyon fontos dolgok egy csapat életében. Ez egyfajta hibrid-mozi lesz. Az alkotók szeretnének egy, a magyar csapatról szóló, szeretetfilmet létrehozni, amely bemutatja, hogy az élet ugyan tele van kudarcokkal, de igenis menni kell tovább és a következő pillanatban megint meg kell próbálni jól csinálni a dolgokat.

Kiss ezután hozzátette, hogy nemcsak a saját, hanem az előző évtizedek olimpiai bajnokait is megszólaltatják, illetve az ő történetük is szóba kerül a filmben.

Pólósfilm Kft.

A múlt mellett természetesen a jövő is szóba került, többen is elmondták, hogy nagyon reménykednek benne, hogy a történetük motiválja majd a mostani fiatalokat is.

A vízilabda és az uszoda világa egy varázslatos hely, mivel lépten nyomon olimpiai győztesekkel lehet találkozni, és az a szituáció, miszerint a régi bajnokokkal nemcsak a márványtáblán, hanem a medence mellett is össze lehet futni, nagy valószínűséggel inspiráló hatással van a jövő generációira

– emelte ki Varga Dániel.

A film a tervek szerint jövő tavasszal kerül a mozikba, és mind az alkotók, mind pedig a játékosok bíznak benne, hogy sikerül őszintén átadniuk benne azt, hogy milyen is volt a LEGENDÁS CSAPAT.

A figyelmetekbe ajánljuk