ballerina táncol

40 éve ünnepeljük a Tánc Világnapját

Ma ünnepeljük a Tánc Világnapját, az ünnepet 1982-ben hozta létre az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság. De mégis honnan ered?


A tánc univerzális, s minden egyes társadalomba beleszövődött. Igazi kapcsolatteremtő hatása van. Hiszen akkor is képes összehozni az embereket, ha nem mi vagyunk a táncparketten, hanem csupán mások profi előadását nézzük. A tánc üdítő és lenyűgöző.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) táncbizottsága 1982-ben nevezte ki április 29-ét a tánc nemzetközi napjaként, hogy felhívja a figyelmet a táncosok elképesztő sokszínűségére és tehetségére szerte a világon. Azért erre a napra esett a választás, mert ekkor van Jean-Georges Noverre, a modern balett megteremtőjének születésnapja.

Noverre ugyanis ezen a napon, 1760-ban publikált egy ma már híres tanulmányt, amelyben felvázolta a táncoktatás stilisztikai elképzeléseit és módszerét. Esszéje pedig maradandó hatást gyakorolt a táncra, számos nyelvre lefordították, és világszerte átvették a táncpedagógusok.

A Nemzetközi táncnap felhívja az emberek figyelmét a tánc értékére, és lehetővé teszi a táncos közösségek számára, hogy széles körben népszerűsítsék munkájukat. A remény az, hogy a kormányok és a véleményformálók is egyre inkább tudatosítják a tánc minden formájának értékét és fontosságát, és támogatják azt. De ha a lehető legegyszerűbben közelítjük meg ezt a témát, a Nemzetközi Táncnapot csupán azért hozták létre, hogy élvezzük a táncot olyannak, amilyen, és megosszuk az örömét másokkal.

Az ITI minden évben kiválaszt egy nagyszerű koreográfust vagy táncost, aki megírja a hivatalos ünnepi üzenetet. Honlapjukon pedig közzéteszik az éves gála helyszínét, valamint más meghirdetett események világszerte.

Budapesten április 30-án, felnőtteket és gyereket egyaránt vár az Eiffel Műhelyház, hogy megismerkedjenek a balettel. A program idejére a tárak, műhelyek munkáival lehet ismerkedni. Az emeleten pedig Szirb György balettmester történeti és táncos érdekességekkel várja a látogatókat bemutatóórájára, ahol lépésket is tanít majd az érdeklődőknek.

A figyelmetekbe ajánljuk