Grecsó Krisztián: Magam haraptam félbe
Hamu és Gyémánt/Dobos Tamás

Átadták a 2021-es Libri irodalmi díjakat


2021-ben a Libri irodalmi díj zsűrije egy regényt, a közönség pedig egy verseskötetet tüntetett ki.


A Libri irodalmi díjakat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díjak az előző év legjobb szépirodalmi könyveit helyezik előtérbe, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

A Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó KrisztiánMagamról többet című verseskötete kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes átadóját május 10-én este tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel idén is – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

„A Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen ismerhessék meg a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait"

– nyilatkozta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

  • Bereményi GézaMagyar Copperfield (Magvető)
  • Grecsó KrisztiánMagamról többet (Magvető)
  • Halász RitaMély levegő (Jelenkor)
  • Háy JánosA cégvezető (Európa)
  • Jászberényi Sándor A varjúkirály - Nyugati történetek (Kalligram)
  • Kiss Tibor NoéBeláthatatlan táj (Magvető)
  • Nádasdy ÁdámA szakállas Neptun (Magvető)
  • Selyem ZsuzsaAz első világvége, amit együtt töltöttünk (Jelenkor)
  • Szabó T. AnnaSzabadulógyakorlat (Magvető)
  • Tompa Andrea Haza (Jelenkor)

A Libri irodalmi díjakat idén Grecsó Krisztián és Bereményi Géza nyerték.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Sándor Gabriella elmondása alapján

„A Libri büszke arra, hogy az általa alapított díj 10 döntős könyvére idén közel 21 000-en szavaztak. A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak."

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja így nyilatkozott Bereményi Géza regénye kapcsán:

„Igazán érett »életregénnyel« ajándékozott meg minket. Nem bonyolítja túl, higgadt, semleges és világos a fogalmazásmód, nem nosztalgikus, nem érzelmes, nem tragikus, hanem plebejus a nyelv. A regény nagyon jól olvasható, hihetetlenül gazdag, letehetetlen."

A Magamról többetGrecsó Krisztián kötete. A szerző az egyik legismertebb magyar író, József Attila-díjas költő, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa.

„A Mellettem elférsz és a Vera szerzője ezzel a kötettel tizenkilenc év után tér vissza pályakezdő műfajához, a vershez."

olvasható a Libri oldalán.

A díjról, a 155 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről további információt itt találhatunk.

A figyelmetekbe ajánljuk