90 millió dollárt loptak el egy japán kriptovaluta-váltótól

90 millió dollárt loptak el egy japán kriptovaluta-váltótól

A Liquid nevű japán kriptopénzváltó csütörtökön közölte, hogy kibertámadás érte őket, amely során a hackerek 97 millió dollár értékű digitális érmét loptak el tőlük.


A Liquid közleménye szerint néhány digitális valutatárcáját kompromittálták és a hackerek négy különböző tárcába utalták át az eszközöket – írta a CNBC.

Jelenleg vizsgálódunk, és rendszeresen frissítéseket fogunk közölni, addig is a befizetések és a kifizetések felfüggesztésre kerülnek

-írta a cég a Twitteren.

A vállalat nem közölt konkrét számokat a veszteségre vonatkozóan. Elmondásuk szerint a japán pénzügyi szolgáltató ügynökség szabályozza őket, ezért nem kommunikálhatnak semmit a pontos összegről. A felügyelet azonban nem válaszolt a CNBC megkeresésére.

Egy blokklánc-elemző cég, az Elliptic szerint körülbelül 97 millió dollárnyi (több mint 29 milliárd forint) kriptovalutát szereztek meg a hackerek. Úgy tudják, hogy a teljes zsákmányból 45 millió dollár értékű (13,5 milliárd forint) tokent váltottak át ethereumra olyan decentralizált tőzsdéken - blokklánc-alapú platformokon, amelyek nem igényelnek közvetítőket - keresztül, mint az Uniswap és a SushiSwap.

Ez lehetővé teszi a hackerek számára, hogy elkerüljék eszközök befagyasztását - ahogyan az sok Ethereum token esetében lehetséges

- írta az Elliptic egy blogbejegyzésben.

A Liquid a napi kereskedési volumenek alapján a világ 20 legnagyobb kriptotőzsdéje közé tartozik, a CoinMarketCap adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint 133 millió dollárnyi (kb. 40 milliárd forint) tranzakciót dolgozott fel.

Pierre Borthiry, Unsplash

Alig több mint egy héten belül ez már a második nagyobb kriptopénz-rablás. Augusztus 10-én hackerek több mint 600 millió dollárnyi (180 milliárd forint) digitális tokent loptak el a Poly Network nevű decentralizált pénzügyi cégtől.

Szokatlan módon a rablók azonban párbeszédet kezdeményeztek az általuk megtámadott szervezettel és szinte az összes pénzt visszaadták. Több mint 200 millió dollár (60 milliárd forint) viszont továbbra is egy olyan számlán van elzárva, amelyhez a hackerek jelszava szükséges.

A figyelmetekbe ajánljuk