Kriptotárcákra is veszélyes az új vírus

Kriptotárcákra is veszélyes az új vírus

Egy nemrégiben történt frissítés követően a Raccoon Stealer nevű vírus már a kriptopénztárcákat is könnyen kiürítheti.


Az előbb említett vírus nem csupán a kripto megtakarításainkra, hanem különböző fájlok megszerzésére is alkalmas, de akár további kártevőket is képes a számítógépekre telepíteni. Ez a „lehetőség" sajnos nagyon jól jön a digitális bűnözők számára, akik viszonylag olcsón, 75 dollárért tudják kibérelni a szoftvert egy hétre. A kripto lopások sajnálatos módon egyre gyakoribbak, például egy friss információ szerint 610 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el a Poly Network vállalattól.Amennyiben több kriptovalutákról szóló cikket is elolvasnál, kattints ide!

A Raccoon Stealert a legtöbb esetben spam email formájában terjesztik, de a Sophos által elemzett kampány során megfigyelték, hogy a vírust olyan droppereken keresztül is célba tudják juttatni, amelyeket a vírus haszonélvezői tört szoftvertelepítőnek álcáznak. Az előbb említett dropperek a Racoon Stealert összekapcsolják különböző szintén kártevő szoftverekkel, mint például átveréses Youtube botokkal vagy Djvu/Stop zsarolóvírusokkal.

A Sophos kutatói megállapították, hogy a vírus kifejlesztői most először használták a Telegram chat szolgáltatását a vezérléshez használt kommunikációra.

A Sophos azt javasolja a felhasználóknak, hogy a játékra vagy online kommunikációra használt eszközökre mindenképp telepítsenek fel egy olyan biztonsági szoftvert, amely kiszűri a rosszindulatú, kártékony zsaroló programokat. A licensz nélküli szoftvereket is mindenképp érdemes elkerülni, mivel sokszor ezek a programok is tartalmaznak különböző digitális kártevőket. Ami szintén nagyon fontos, hogy csakis kizárólag jogilag tiszta szoftvert szabad a gépünkre telepíteni.

A figyelmetekbe ajánljuk