Istenség lett Indiában a koronavírus: édességet és virágot áldoznak neki
Fotó: Wikipédia

Istenség lett Indiában a koronavírus: édességet és virágot áldoznak neki

Mivel a népes szubkontinensen is terjed a járvány, számos észak-indiai faluban vallási szertartásokkal próbálják elhárítani a bajt. A nagyvárosokban pedig az alvilág urához könyörögnek a rémült hívők.


Naponta mintegy tízezer ember kapja el a vírust a közel 1,4 milliárd lakosú országban. Így mostanra a fertőzöttek száma már meghaladja a 300 ezer főt. Előbb az indiai Bihar, majd Uttar Pradesh tartományban kezdték istennőnek tartani a járvány okozóját, és a Corona Mai nevet adták neki. A falusiak áldozati szertartásokkal, úgynevezett pudzsa ceremóniákkal igyekeznek kedvében járni a veszedelmes új istenségnek – derül ki a Reuters cikkéből.

Virágokat és édességeket kínálnak föl neki – ahogy más égi hatalmaknak is szoktak –, és dicsőítő dalt énekelnek. Majd kis lyukakat ásnak a földbe, és abba temetik az áldozati adományt: 9 virágot és 9 apró, golyó alakú édességet. Közben könyörögnek a vírus istennőjéhez, hogy kímélje meg őket és szeretteiket a betegségtől. (A púdzsa igen elterjedt hindu szokás, eredetileg virágfelajánlást jelent. A teljes szertartás része a mély meditáció is.) Sajnos a szertartások résztvevői ritkán tartják be a kellő távolságot.

Néhány nagyvárosban, köztük az ötmilliós Kalkuttában (Kolkata) pedig a túlvilág királya, Jama (vagy Jamarádzsa) félisten ijesztgeti a híveket. Emberi megszemélyesítője feketére mázolt arccal, tehénszarvval és díszes mellényben ijesztgeti a járókelőket. Aki nem visel maszkot, annak jelképesen a fejére üt egy hatalmas aranyozott buzogánnyal. Kísérője pedig arra szólít föl mindenkit, hogy inkább maradjon otthon, de ha mégis az utcára lép, vegyen föl maszkot.

A figyelmetekbe ajánljuk