Mivel a népes szubkontinensen is terjed a járvány, számos észak-indiai faluban vallási szertartásokkal próbálják elhárítani a bajt. A nagyvárosokban pedig az alvilág urához könyörögnek a rémült hívők.


Naponta mintegy tízezer ember kapja el a vírust a közel 1,4 milliárd lakosú országban. Így mostanra a fertőzöttek száma már meghaladja a 300 ezer főt. Előbb az indiai Bihar, majd Uttar Pradesh tartományban kezdték istennőnek tartani a járvány okozóját, és a Corona Mai nevet adták neki. A falusiak áldozati szertartásokkal, úgynevezett pudzsa ceremóniákkal igyekeznek kedvében járni a veszedelmes új istenségnek – derül ki a Reuters cikkéből.

Virágokat és édességeket kínálnak föl neki – ahogy más égi hatalmaknak is szoktak –, és dicsőítő dalt énekelnek. Majd kis lyukakat ásnak a földbe, és abba temetik az áldozati adományt: 9 virágot és 9 apró, golyó alakú édességet. Közben könyörögnek a vírus istennőjéhez, hogy kímélje meg őket és szeretteiket a betegségtől. (A púdzsa igen elterjedt hindu szokás, eredetileg virágfelajánlást jelent. A teljes szertartás része a mély meditáció is.) Sajnos a szertartások résztvevői ritkán tartják be a kellő távolságot.

Néhány nagyvárosban, köztük az ötmilliós Kalkuttában (Kolkata) pedig a túlvilág királya, Jama (vagy Jamarádzsa) félisten ijesztgeti a híveket. Emberi megszemélyesítője feketére mázolt arccal, tehénszarvval és díszes mellényben ijesztgeti a járókelőket. Aki nem visel maszkot, annak jelképesen a fejére üt egy hatalmas aranyozott buzogánnyal. Kísérője pedig arra szólít föl mindenkit, hogy inkább maradjon otthon, de ha mégis az utcára lép, vegyen föl maszkot.

Friss

Ezért nem egészséges banánt enni reggelire

Noha a banán tele van kalciummal, káliummal és magnéziummal, ennek köszönhetően pedig fogyasztása igencsak jó hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Reggelire enni lehet nem olyan jó döntés, legalábbis a különféle kutatások ezt bizonyítják.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk