koppenhágai szemétlerakó

Egy különleges szemétlerakót helyeztek Koppenhága belvárosi részére, ez a CopenHill. A 13. Budapesti Építészeti Filmnapokon mutattak be filmet róla.


A 13. Budapesti Építészeti Filmnapoknak, melyet idén márciusban tartottak, az élhető környezet, a környezetformálás és az különböző környezeti hatások voltak legfőbb témái. A Filmnapok mottója a Reconnect, vagyis újrakapcsolódás, újrakezdés volt.

A koppenhágai lakosok és turisták a környezettudatosság kérdésével látványos és ötletes formában találkozhattak. 2019-ben ugyanis átadták a főváros legújabb szemétégetőjét, a CopenHillt. Az épület különlegessége, hogy nem a várostól elszigetelve jelenik meg, hanem legújabb látványosságaként. Sípálya és kilátó kerültek a létesítményre, melyeket a lakók aktívan használnak.

2020-ban film készült a CopenHill készítéséből. A Hegy a városban című alkotás a csaknem évtizedes munka nehézségeit és sikereit mutatja be, az ötlettől a buktatókon át az átadásig.

Általában nem gondoljuk végig, hogy hova kerül a szemét, és mi történik vele. A magától értetődő dolgok teszik a városi embert pazarlóvá. Nem bánunk túl jól természeti értékeinkkel. Mind a film, mind pedig az épület maga ráébreszthet pazarlásunkra.

A Bjarke Ingles Group tervezői álltak elő azzal az ötlettel, hogy építsenek egy kiemelkedő szemétlerakót.

Mivel Dánia területe nagyrészt síkság, az új, 170 méteres épület magasságával látványosan kiemelkedik a környezetéből. A hulladékégető fémtakaró elemeivel és izgalmas vonalvezetésével kitűnik a többi építmény közül, de szabadidős kiegészítő funkciója is elég izgalmassá teszi.

A Hegy a városban (rendező: Rikke Selin Fokdal, Kaspar Astrup Schröder) című film érdekessége, hogy egyaránt foglalkozik a döntési folyamatokkal és az építés közben felmerülő mérnöki és anyagi problémákkal.

A film utolsó képkockáin a síelő és a kilátásban gyönyörködő embereket láthatjuk.

(Forrás: Kultúra)

A figyelmetekbe ajánljuk