bombardier magánrepülő
Kicsit felpofozták az egyik klasszikus repülőgépüket.

A Bombardier Challenger 350-est még 2014 közepén állították forgalomba. A 350-es a testvérmodellje minden idők legkelendőbb prémium kategóriás üzleti repülőgépének, a Challenger 300-nak.

Most kapott egy kis ráncfelvarrást, és a repülő újratervezése még a nevére is kiterjedt: az új gépet mostantól Challenger 3500-ra keresztelték. Maga a nagyjavítás nem volt meglepetés a szakértők számára. Már egy ideje sejteni lehetett, hogy a 350-est felturbózzák, hogy tudja tartani a lépést a szuper-középkategóriás repülőgépekkel. Ezen a piacon a 3500-as legnagyobb vetélytársai az Embraer Praetor 500-as és 600-as modellje, a Citation Longitude és a Gulfstream G280.

A Challenger átalakítása magában foglalja a Bombardier ultranagy hatótávolságú Global 7500-as jellemzőit, beleértve a repülőgép Nuage üléseit, amelyeket "nullgravitációs" pozícióba lehet dönteni, hogy csökkentsék a hát alsó részére nehezedő nyomást.

További fejlesztések közé tartozik a szabványos vezeték nélküli telefontöltő, a hangvezérlő rendszer (a világítás, a hőmérséklet, a szórakoztatás és egyéb funkciók számára) és a kategóriájában legnagyobb, 24 hüvelykes 4K televízió. A beépített hangrendszer még 12 kilométer magasságban is kristálytisztán szól, amely a kabinnyomás optimalizálásának is köszönhető.

A koronavírus is befolyásolta a dizájnelemeket. A repülőgép összes gombját egyérintéses, úgynevezett haptikus érintéssel lehet kezelni. Ezt használják egyébként az okostelefonok gombjai is. A tervezőcsapat emellett bőséges helyet hagyott a bútorok körül, megszüntette a konyhai kiegészítők közötti hézagokat, és nagyobb zárakat használt az ajtókon és fiókokon, amelyek megkönnyítik a tisztítást és a fertőtlenítést.

A 350-es az elmúlt hét évben a legkelendőbb repülőgép volt a maga kategóriájában; köszönhetően a megbízhatóságának és a gazdaságosságának. A 3500-as első kiszállításai 2022 második felében várhatóak, és meglepetésre a 350-essel azonos, 26,7 millió dolláros (nagyjából 8,8 milliárd forint) listaáron vásárolhatóak majd meg.

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk