Jean-Paul Belmondo

Minden idők egyik legsikeresebb francia színművésze 88 éves volt. A hírt a színész ügyvédje közölte az AFP hírügynökséggel.Belmondo 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine-ben. Az 1950-es évek óta készített filmeket. Az 1960-ban bemutatott és Jean-Luc Godard rendezte Kifulladásig című film hozta meg számára a világsikert – olvasható a róla készült a Wikipedia-oldalon.

A 60-as évektől kezdve egyre többször vállalt szórakoztató produkciókban főszerepet, valamint ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőrök nélkül forgasson. Elsőként az Alain Delon partnereként szerepelt Jacques Deray ikonikus gengsztertörténetében, a Borsalinóban, melyet 1970-ben mutattak be. A film a francia filmgyártás legnagyobb kasszasikere lett.

A 80-as évektől rendszeresen szerepelt színházakban is, a siker pedig itt sem maradt el. Karrierje során nyolcvan filmet forgatott. Hazánkban egyik legismertebb filmje az 1981-es A profi, amit Franciaországban több mint ötmillióan néztek meg.

Belmondo 2001 augusztusában szélütést kapott Korzikán, melynek következtében arca jobboldala lebénult. Öt évvel később megcsúszott fürdőszobájában, combnyaktörést szenvedett, majd a kórházban tüdőgyulladást kapott, állapota hetekig válságos volt. Miután felépült még visszatért a vászonra Vittorio De Sica Umberto D. – A sorompók lezárulnak című neorealista filmremekének remake-jében (Egy ember és kutyája).

A francia filmgyártás egyik legnagyobb alakja 88 éves korában hunyt el.

A figyelmetekbe ajánljuk