Párt keresve érkezett Japánba Tajvanról egy szélesszájú orrszarvú

Párt keresve érkezett Japánba Tajvanról egy szélesszájú orrszarvú

Tajvanról költöztettek át Japánba egy nőstény déli szélesszájú orrszarvút, hogy párra leljen.


Emma, az orrszarvú helyi idő szerint kedd este érkezett meg csaknem 16 órányi utazás után a japán Szaitama prefektúrabeli Tobu Állatkertbe, ahol már össze is ismertették első udvarlójelöltjével, a tízéves Morannel – írja a BBC.

Nyugodt természete miatt választották ki az ötéves nőstényt az utazásra. Korábbi lakhelye, a tajvani Leofoo szafaripark munkatársai szerint az állat ritkán keveredett összetűzésbe társaival. Kis termete emellett alkalmassá tette a tengerentúli szállításra.

Az orrszarvút azért költöztették át, hogy a fogságban nevelt szélesszájú orrszarvúk számát megnöveljék.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szélesszájú orrszarvú a mérsékelten fenyegetett fajok közé tartozik. Mindössze 18 ezer vadon élő példánya ismert.

A koronavírus-járvány keresztülhúzta Emma tervezett szállítását, az állat ugyanis eredetileg márciusban érkezett volna Japánba.

A déli szélesszájú orrszarvúk számának növelésében kulcsszerepük van az állatkerti tenyészprogramoknak.

Egy másik alfaj, az északi szélesszájú orrszarvú helyzete azonban mára szinte kilátástalanná vált.

Összesen két nőstény példány él még, ami azt jelenti, hogy az alfaj valószínűleg ki fog pusztulni, hacsak a kutatóknak nem sikerül előállniuk egy működő tervvel.

Az orvvadászat elsődleges fenyegetést jelent az orrszarvúkra nézve, amelyek tülkét afrodiziákumként és rákgyógyszerként értékesítik a fekete piacon, noha ezek hatását nem támasztják alá tudományos vizsgálatok.

(Forrás: MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk