Egy magyar fotós véletlenül levideózta, ahogy az ISS átrepül a napfogyatkozáson
Facebook/Mocsári Balázs

Egy magyar fotós véletlenül levideózta, ahogy az ISS átrepül a napfogyatkozáson

Ugyan Magyarországon csak részleges napfogyatkozást láthattunk, de így is sikerült megörökítenie egy magyar fotósnak az egyik leglátványosabb videót róla.

Mocsári Balázs a Facebookon osztotta meg a videóját, amin a Nemzetközi Űrállomás látható, ahogy éppen áthalad a nap előtt. Ráadásul a felvétel teljesen véletlenül készült, csupán a napfogyatkozást szerette volna megörökíteni.

Egészen "véletlenül" levideóztam napfogyatkozáskor a ISS űrállomás elhaladását a nap előtt! Csak utólag vettem észre, és az elemzés során minden valószínűség szerint pont akkor haladt el a nap előtt!

– írta a fotós.

A teljes napfogyatkozás, amiről itt írtunk részletesen, csak ritkán lakott területeket ölelt fel (Ontariótól a Hudson-öbölön, a Baffin-szigeten, és az Északi-sarkon át Kelet-Szibériáig volt látható).

Egyébként hasonlóan látványos fotókat mutattunk már be korábban is: egy asztrofotós, szintén véletlenül, egészen látványosan levideózta, ahogyan egy repülő suhan át a nap előtt, illetve egy másik fotográfus megörökítette az ISS-t, ahogy a Hold és a Nap között elhalad.


A figyelmetekbe ajánljuk