Négynapos bulit tartanak II. Erzsébet koronázásának 70. évfordulóján
Mark de Jong/Unsplash

Négynapos bulit tartanak II. Erzsébet koronázásának 70. évfordulóján

Emellett egész éves eseménysorozat is várható az uralkodó tiszteletére.

2022. júniusára készülnek a britek, hogy megünnepeljék II. Erzsébet királynő hetvenéves uralkodását. Erzsébetet nem csak hazájában tartják számon rekorderként, hanem egyben a világtörténelem leghosszabb ideje regnáló női uralkodójának számít.

A királynő – aki 69 éve, édesapja, VI. György király halála után lépett trónra – az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal..

A hírek szerint jövőre egész éves eseménysorozattal köszöntik a királynőt, a királyi család tagjai országjárással emlékeznek meg Erzsébet 1952-es trónra lépésére. A jubileumi év csúcspontja lesz a június 2-5 közötti hosszú hétvégére tervezett ünneplés élőkoncertekkel, zászlós díszfelvonulással, utcabállal.

II. Erzsébet királynő a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő ezen a trónon. A királynő jövőre már 96 éves lesz, a platina évfordulóját azonban már Fülöp nélkül tölti majd, ahogy tette azt idén is, amiről itt írtunk részletesen


A figyelmetekbe ajánljuk