Hogyan válasszunk szárítógépet?

Hogyan válasszunk szárítógépet?

Sok háztartási gép létezik, ami nagymértékben megkönnyíti a mindennapokat. A szárítógép egy azok közül, amik a legtöbb időt tudják megtakarítani a házimunkából, ezért egyre több háztartásban jelennek meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szárítógépek kínálata meglehetősen széles, így azonban nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyiket érdemes választani.
Amint elkezdünk nézelődni, rögtön szembe találhatjuk magunkat a kérdéssel: kondenzációs szárítógép, vagy inkább hőszivattyús lenne a jó választás? Milyen paramétereket figyeljünk még?


Egyáltalán: miért legyen szárítógépünk?

A nyilvánvaló előnyök ellenére még mindig nagyon gyakran lehet találkozni azzal a kérdéssel, hogy mégis minek kell szárítógép. Hiszen lehet teregetni, az emberek hosszú ideje remekül megoldották a ruhák szárítását ezen a módon, miért kellene ehhez is egy gép?

Nos, a teregetés valóban nem mindig rossz megoldás. Ha például tudunk kültéren teregetni, egy udvaron vagy erkélyen, akkor nyáron pillanatok alatt megszáradnak a ruhák, és szinte érezni rajtuk a nap frissességét. Csakhogy nem mindig ilyen ideális a helyzet, és a teregetés nagyon sok bosszúságot is tud okozni.

Rögtön problémába ütközünk például, ha nem a nyári melegben teregetünk, mert rossz időben napokig tarthat a szárítás. Pláne, ha nincs is kert. Az még a legkisebb gond, hogy kerülgetni kell a szárítót a lakásban, de ha kevés a helyünk, akkor ez sem tűnik annyira kicsinek. Sokkal nagyobb baj, hogy a nedves ruhák párolgása miatt a levegő páratartalma nagyon megnő bent, ami önmagában is egészségtelen, de még rendszeres szellőztetés mellett is számos esetben penészedést idéz elő, ami viszont valóban nagyon káros – a lakásra és az egészségre egyaránt.

Egyszerű megoldás a problémákra a szárítógép

Minderre megoldást jelent egy szárítógép, ami elöltöltős mosógéppel egyébként összeépíthető, így nem fog plusz helyet foglalni. A ruhaszárítás folyamata így jelentősen lerövidül: a télen jellemző 2-3 nap helyett 2 óra alatt megszáradhatnak a holmik, és már pakolhatjuk is be őket a szekrénybe. Így sokkal gyorsabban tudunk megszabadulni a mosatlantól, hiszen nem kell várni, míg be lehet szedni a ruhákat, hogy legyen hely kiteregetni az újakat.

Megszűnik a fölösleges párásítás, így lényegesen szárazabb lehet a lakás levegője, ami a penészedés szempontjából nagyon nem mindegy. Nem kell ruhaszárítót kerülhetni, és a teregetéssel sem megy az idő. Az egész mosás sokkal gyorsabban és egyszerűbben lezajlik.

Mire kell figyelni, amikor választunk?

  • Először is, azt kell eldönteni, hogy kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógépet válasszunk. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei is hátrányai. A hőszivattyús általában véve kevesebbet fogyaszt, és alacsonyabb hőfokon szárít, ugyanakkor általában szemmel láthatóan drágábbak.
  • Nagyon fontos figyelni a minőségre, mert nem egy olcsó gépről van szó, és nyilván az ember nem szeretne 1-2 évente újat venni. Nem feltétlenül egy adott márkában érdemes gondolkodni, inkább tapasztalatokat, véleményeket gyűjtsünk az ismerősök közéből vagy az internetről, és figyeljük meg, mely típusokat dicsérik legtöbben.
  • Legyen hozzá hely! Egy szárítógép nagy, általában 60x60 cm körüli, ezzel nem árt tisztában lenni, amikor úgy döntünk, vásárolunk egyet. Lefolyó nem feltétlenül kell a közelébe, a legtöbb tartályban is tudja gyűjteni a vizet, ezért elég egy konnektor hozzá.

Az biztos, hogy a szárítógép nagyon megkönnyíti az életet, ezért érdemes rá beruházni, de ne siessük el a döntést!

A figyelmetekbe ajánljuk