Luxuslakás a londoni Knightsbridgeben

A londoni belvárosi házaktól a párizsi, Szajna-parti apartmanokig, a világ leggazdagabb lakástulajdonosai közül egyre többen vesznek fel hitelt, hogy készpénzhez jussanak ás jobbnál jobb üzletekbe szálljanak be most, amikor minden olcsó.


"Egyre több ügyfél venne fel rájuk bankkölcsönt" - idézi az amerikai Bloomberg hírügynökség egy, a magas jövedelmű ügyfelekre specializálódott londoni jelzáloghitel közvetítő társaság munkatársát. Ki azért, hogy egy nehéz helyzetbe jutott, működő céget vásároljon fel, vagy vállalkozást indítson. Ki pedig azért, hogy a szinte néhány hét alatt a mélybe zuhanó árfolyamokon most olcsó részvényeket, vagy éppen újabb ingatlanokat vásároljon. "Egy ázsiai család 40 millió fontot (16 milliárd forintot ) vett fel az előkelő londoni Knightsbridge szomszédságban található házaira, hogy további ingatlan vásárlásokat és magántőke befektetéseket finanszírozzon belőle az Egyesült Királyságban, egy közel-keleti ügyfél 15 millió fontot (6 milliárd forint) vett kölcsön egy, a város északi oldalán fekvő telekre, hogy újabb területeket szerezzen olcsón. Egy kelet-európai tulajdonos pedig megbillent likviditását hozta újra egyensúlyba a Párizs otthonára felvett hitellel" - sorolja Islay Robinson, az Enness Global Mortgage Group londoni vezérigazgatója.


The 10 Most Expensive Apartments In The World www.youtube.com


Ritka gyémántok

"Az ingatlannal biztosított hitelekkel hatalmas lehetőségek nyílnak meg . Főleg a mai, rekord alacsony kamatokkal" - mondja a 300 nemzetközi finanszírozó céggel kapcsolatban álló társaság vezetője. A nagyértékű ingatan válságálló befektetés, amit az ember nem szívesen ad el, még ha pénzre is van szüksége. A londoni házaknál az év eleje óta mindössze 2 százalékos árcsökkenést mértek, 2021-re pedig már 6 százalékos drágulást jósolnak szakértők. Mindeközben a részvények 20-30 százalékot vesztettek az év első három hónapjában. Az ingatlanhoz hasonlóan a képzőművészet sem feltétlenül korrelál a tőzsdékkel. A londoni Fine Art Group művészetfinanszírozó cég egy new yorki magánszemélynek nyújtott 10 millió dolláros hitelt az 1980-as években elhunyt amerikai Jean-Michel Basquiat festmény-kollekciójára, egy svájci ügyfelének pedig ritka gyémántok fedezete mellett 30 millió dolláros kölcsönt. A gazdag családok ugyanakkor nemcsak hitelfelvevők, hanem kölcsönt nyújtók is lehetnek. A híres svájci Credit Suisse Group AG saját gazdag ügyfeleihez fordult, amikor a járvány terjedését övező pénzügyi pánik miatt szinte egyik pillanatról a másikra "kiszáradt"a hitelpiac.

A figyelmetekbe ajánljuk