A londoni belvárosi házaktól a párizsi, Szajna-parti apartmanokig, a világ leggazdagabb lakástulajdonosai közül egyre többen vesznek fel hitelt, hogy készpénzhez jussanak ás jobbnál jobb üzletekbe szálljanak be most, amikor minden olcsó.


"Egyre több ügyfél venne fel rájuk bankkölcsönt" - idézi az amerikai Bloomberg hírügynökség egy, a magas jövedelmű ügyfelekre specializálódott londoni jelzáloghitel közvetítő társaság munkatársát. Ki azért, hogy egy nehéz helyzetbe jutott, működő céget vásároljon fel, vagy vállalkozást indítson. Ki pedig azért, hogy a szinte néhány hét alatt a mélybe zuhanó árfolyamokon most olcsó részvényeket, vagy éppen újabb ingatlanokat vásároljon. "Egy ázsiai család 40 millió fontot (16 milliárd forintot ) vett fel az előkelő londoni Knightsbridge szomszédságban található házaira, hogy további ingatlan vásárlásokat és magántőke befektetéseket finanszírozzon belőle az Egyesült Királyságban, egy közel-keleti ügyfél 15 millió fontot (6 milliárd forint) vett kölcsön egy, a város északi oldalán fekvő telekre, hogy újabb területeket szerezzen olcsón. Egy kelet-európai tulajdonos pedig megbillent likviditását hozta újra egyensúlyba a Párizs otthonára felvett hitellel" - sorolja Islay Robinson, az Enness Global Mortgage Group londoni vezérigazgatója.


The 10 Most Expensive Apartments In The World www.youtube.com


Ritka gyémántok

"Az ingatlannal biztosított hitelekkel hatalmas lehetőségek nyílnak meg . Főleg a mai, rekord alacsony kamatokkal" - mondja a 300 nemzetközi finanszírozó céggel kapcsolatban álló társaság vezetője. A nagyértékű ingatan válságálló befektetés, amit az ember nem szívesen ad el, még ha pénzre is van szüksége. A londoni házaknál az év eleje óta mindössze 2 százalékos árcsökkenést mértek, 2021-re pedig már 6 százalékos drágulást jósolnak szakértők. Mindeközben a részvények 20-30 százalékot vesztettek az év első három hónapjában. Az ingatlanhoz hasonlóan a képzőművészet sem feltétlenül korrelál a tőzsdékkel. A londoni Fine Art Group művészetfinanszírozó cég egy new yorki magánszemélynek nyújtott 10 millió dolláros hitelt az 1980-as években elhunyt amerikai Jean-Michel Basquiat festmény-kollekciójára, egy svájci ügyfelének pedig ritka gyémántok fedezete mellett 30 millió dolláros kölcsönt. A gazdag családok ugyanakkor nemcsak hitelfelvevők, hanem kölcsönt nyújtók is lehetnek. A híres svájci Credit Suisse Group AG saját gazdag ügyfeleihez fordult, amikor a járvány terjedését övező pénzügyi pánik miatt szinte egyik pillanatról a másikra "kiszáradt"a hitelpiac.

Friss

Messy Nessy Chic

5+1 film, ha hiányzik Párizs

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS