Tavasz végén bombaként robbant a hír, hogy nemzetközi minták alapján kifejlesztették az applikációt, amely riaszt minket, ha egy koronavírussal megfertőződött személy közelébe kerültünk. Most a különböző nemzetek alkalmazásait összehangolják, lehetővé téve a határokon átívelő kontaktkutatást.


Nemrég, miután Ausztriában megnyílt a koronavírus-tesztelésre kialakított eddigi legnagyobb, a sajtó által csak "tesztutcaként" emlegetett létesítmény, Rudolf Anschober egészségügyi miniszter felhívta az osztrák lakosság figyelmét a Stopp Corona App minél szélesebb körű letöltésének szükségességére.

Az osztrák alkalmazás egyfajta digitális naplóként működik: regisztrálja a bejelentéseket, és használóját azonnal figyelmezteti, amennyiben az tudtán kívül, akár boltban, akár a tömegközlekedésen egy méteren belül az alkalmazást szintén használó igazolt koronavírus fertőzött személy közelébe került.

Hasonló applikációt fejlesztettek hazánkban is: a VírusRadar 14 napi adatot tárol a velünk 2 méteres körzetbe kerülő, az applikációt szintén használó emberekről. Amennyiben rólunk időközben kiderülne, hogy fertőzöttek vagyunk, biztosíthatjuk a hatóságok részére a titkosítva tárolt információkat, ők pedig felkérhetnek minket arra, hogy anonim módon megosszuk a diagnózisunkat a felületen. Ha ezt megtesszük, a velünk veszélyes közelségbe kerülő, appot használó személyek riasztást kapnak.

Az osztrák miniszter bejelentése szerint most folyik a környező országokkal a különböző alkalmazások harmonizálása, így december 14-től már határokon átívelő adatokat kaphatnak a Stopp Corona App segítségével, amely adatvédelmi szempontból is megfelel az uniós követelményeknek.

Valószínűsíthető, hogy a magyar adatokat is feldolgozzák, a folyamat pedig oda-vissza működik majd. Bár kicsi az esélye annak, hogy bárki is kapcsolatba került mostanában külföldön élő személlyel, az ünnepek közeledtével az eljárás felettébb hasznosnak bizonyulhat.

via MTI

Friss

A Netflix megcsinálta az Álarcos Énekes randiverzióját

Egészen bizarr koncepció. A felek olyan vakrandikra mennek, ahol mindkét fél el van maszkírozva.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk