A sok baleset miatt egy 27 méteres gyíkhidat építettek Indiában
Photo by rigel on Unsplash
green cameleon on brown branch

A sok baleset miatt egy 27 méteres gyíkhidat építettek Indiában

Egyedülálló hidat építettek indiai szakemberek egy forgalmas főút fölött, hogy segítsenek a hüllőknek és más kis állatoknak az átkelésben.

A világon elsőként építettek az indiai Uttarkhand államban különböző növényekből „ ökohidat" egy hegyvidéki turistaközponthoz vezető út fölé. A 27 méteres híd bambuszból, jutából és fűből készült. Erre azért volt szükség, mert forgalmas útszakaszról van szó, és rengeteg állatot ütöttek el mostanában.

Elsősorban a hidat különböző hüllőfajtáknak, mint a gyíkoknak, kígyóknak vagy varánuszoknak készítették a szakemberek.

„Sűrű erdőről van szó. Elefántok, leopárdok, szarvasok és bikák is mozognak a területen. Őket a sofőrök messzebbről is észrevehetik, lassíthatnak vagy megállhatnak, de a hüllők és más kisebb állatok esetében ritkábban teszik ezt meg"

– mondta el az egyik erdészeti tisztviselő az Indian Expressnek.

Reményei szerint a híd elősegíti a tájékozódásukat és megóvja őket az autóktól.

A szakemberek most kúszónövényeket és füvet ültetnek, hogy az állatokat a híd felé tereljék és az átkelő mindkét oldalára kamerákat helyeztek el, hogy figyelemmel kísérjék az állatok mozgását. Rossz hír hogy a hely kisebb turistalátványossággá vált, sokan állnak meg fotót készíteni, ami miatt az állatok lehet inkább elkerülik majd a hidat.

(BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk